Začalo to jednoduše: Aleš Novotný s manželkou Veronikou hledali vybavení do dětského pokoje pro svou dceru. Nic se jim ale nelíbilo, a tak se do výroby dětského nábytku pustili sami. Vůbec první takovou věcí, kterou udělali, bylo týpí.

Brzy je napadlo, že by se jejich výrobky, u nichž kladou důraz na sladěné tóny, přírodní materiály a hravý design, mohly líbit i dalším lidem. A měli pravdu.

Když před třemi lety ukázali své první dětské židle a stolky na sociálních sítích, okamžitě jim začaly chodit objednávky. Novotní viděli, že není na co čekat, a založili firmu Elis Design, pojmenovaný po první dceři Elišce.

Hned první měsíc měla firma víc než dvoumilionový obrat. A dneska kromě českého a slovenského trhu vstupuje do Maďarska, od ledna bude působit i ve Francii.

„Nyní jednáme s jedním z největších francouzských prodejců hraček, ale založíme tam i vlastní Elis Design, máme už personální obsazení,“ říká Novotný s tím, že se chystá i do Švýcarska a Německa. Příští rok tahle firma, pro niž pracuje 25 lidí, čeká stomilionový obrat.

Úspěch firmy, do jejíhož rozjezdu manželé investovali jen sto tisíc korun, je postavený hlavně na trendu montessori – přístupu k výchově dětí, který (mnozí) rodiče milují a nebojí se do něj pořádně investovat.

„Je to neuvěřitelné, právě montessori produkty se prodávají skvěle. Je o ně obrovský zájem a zároveň jejich nabídka v Evropě není moc velká,“ říká Novotný. Nejen v Česku, ale třeba i ve zmíněné Francii a Německu je po tomhle zboží – které má děti rozvíjet – velká poptávka.

Dřevěná houpačka, která zároveň slouží jako prolézačka. | Foto Elis Design

„Říkám tomu antitablet pro děti,“ směje se Novotný, který sám dlouhá leta pracuje v IT a vadí mu, že děti tráví hodně času u tabletů a telefonů. Změnit to mají třeba takzvané activity boardy – speciální domečky s různými herními prvky, na kterých si děti můžou trénovat svou zručnost, zvídavost i trpělivost a které je prý dokážou dobře zabavit.

Ty pro Elis Design vyrábí firma Busykids, se kterou jsou úzce propojeni. Spolu s různými houpačkami a prolézačkami pak můžou vytvořit to, čemu Novotný říká montessori pokojíček, variabilní a hravé prostředí, které děti přirozeně rozvíjí.

Pokojíčková sestava | Foto Elis Design

„Veškerá naše orientace jde na montessori hračky,“ říká Novotný. Elis Design se i kvůli tomu spojil s designérkou Michalou Vacek, která dřív navrhovala hračky v Německu, a společně chtějí „montessori pokoj“ posunout ještě dál.

Přitom Aleš Novotný a jeho manželka s výrobou nebo navrhováním nábytku neměli nic společného. „Pracujeme s velkými obchodními řetězci, já v oblasti IT, manželka v marketingu, ale jakmile jsme začali s vlastní tvorbou, chytlo nás to,“ říká Aleš Novotný. Navíc právě zkušenosti z maloobchodu i marketingu se jim nyní hodí.

Vydání Forbesu Outsider

Když navrhli první dětské židle a stolky, objížděli po celém okolí výrobce a lakovny, kteří by dokázali splnit jejich představy. „Nebylo to úplně jednoduché a v začátcích jsme lakovali nábytek i sami,“ vzpomíná Aleš Novotný.

Dneska výroba kusů, které vyžadují největší podíl ruční práce, probíhá v Bělorusku, kde Elis Design zaměstnává přes deset lidí. Od začátku příštího roku by se ale i kvůli nejisté situaci v Bělorusku měla produkce přesunout kompletně do Česka. 

Právě výroba je totiž nyní zásadním bodem rozvoje firmy. „Prodávali bychom i víc, ale neměli jsme dost zboží,“ dodává Novotný s tím, že v nejbližší době proto chystá investice v řádu desítek milionů korun do nové výrobní haly a zvýšení kapacit.