Chcete vidět krizi? Ať vládne krizová vláda

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Česko stihla koronavirová krize a někteří opoziční lídři i komentátoři si řekli, že právě teď přišel nejvhodnější čas na začátek konce premiéra Andreje Babiše. A že nejlepším lékem na jednu krizi je nejspíš další krize. Zatímco šéf ODS Petr Fiala zavelel k hlasování o nedůvěře vládě, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek rovnou žádá předčasné volby. Šéfredaktor serveru Echo24 Dalibor Balšínek pro změnu přišel s nápadem „krizové vlády“.

Řekněme, že Kalouska už nudí přítomnost jeho partaje ve sněmovně. Podle setrvalého trendu volebních preferencí totiž hrozí právě TOP 09, že ji voliči ze sněmovny v příštích volbách vyvedou. Místo Babiše by tak předčasné volby mohly ukončit TOP 09, protože ta mimo sněmovnu samostatně de facto neexistuje. Zajímavý je ovšem i Balšínkův nápad na „krizovou vládu“, jež by podle něj měla zemi dočasně řídit, protože Babiš selhal „jako manažer“ a „státní aparát nepřipravil na návrat viru“, jak píše na Echo24.

Ano, Babiš možná selhal a Česko zaspalo s protiepidemickými opatřeními, za což se ostatně sám premiér omluvil. Selhal ovšem zhruba stejně jako většina nejen evropských lídrů, kteří se teď lidem omlouvají podobně jako on a jejichž země nás začínají v šíření viru dohánět. Podle Balšínka nicméně prý „zaznívají silné hlasy, které volají po tom, aby paralyzovanou zemi začal krizově řídit někdo jiný. Nemluví se o úřednické vládě, ale o krizovém kabinetu se širší politickou podporou“.

Těžko říct, kde Bašínek své silné hlasy slyší. Každopádně víme dvě věci: i „krizová vláda“ je de facto úřednickou vládou. I ty vždy vznikají v různých krizích, i když si ze všeho nejradši říkají vlády odborníků, protože lidé prostě mají odborníky radši než politiky. A zadruhé je vzhledem k naší zkušenosti „krizová vláda“ nejlepší cestou k politické krizi, již teď úplně nepotřebujeme. A zvlášť nyní, kdy ve sněmovně sedí deset partají, které jsou s výjimkou ANO buď menší, anebo pidistrany v kómatu. A to radši nepočítám odpadlíky.

Když to vláda voře, kde se dá, musí mít rozum alespoň lidé. Ale co když ho nemají?

sinfin.digital