Společná zemědělská politika EU nezavede povinné zastropování dotací | Lovime.bio

Společná zemědělská politika EU nezavede povinné zastropování dotací

Evropská unie se shodla na obecné podobě Společné zemědělské politiky (SZP), jejíž dotace tvoří téměř třetinu rozpočtu EU (9,5 bilionu Kč). Očekávaná ekologizace zemědělství se nekoná, hodnotí přijatou podobu ekologické organizace a média. O Společné zemědělské politice jednal včera paralelně Evropský parlament a Rada EU, kde jsou zastoupení ministři zemědělství. 

„Poslanci Evropského parlamentu podepsali rozsudek smrti pro přírodu, klima i malé farmáře, kteří začnou alarmujícím tempem mizet,“ okomentoval dohodu Marco Contiero, zemědělský expert Greenpeace EU.

Naproti tomu německá ministryně zemědělství, jejíž země právě předsedá Radě EU, hodnotila podobu návrhu jako úspěch. „Dnešní shoda je milníkem v evropské zemědělské politice. Členské státy ukázaly, že jim jde o vyšší ekologické standardy v zemědělství a zároveň podpořily potřebnou flexibilitu, která zajistí konkurenceschopnost farmářů,“ řekla na ranní tiskové konferenci Julia Klöcknerová.

Spokojenost vyjádřil i český ministr zemědělství. „Dosažení dohody mezi státy EU po více než dvou letech vyjednávání vítám. Za důležité považuji, že financování takzvaných citlivých komodit zůstane minimálně na stejné úrovni, jako v současném období, i když původně mělo být sníženo. Vítám také, že zavedení definice skutečného zemědělce bude pro členské země dobrovolné. To zemědělcům uleví od zbytečné byrokracie,“ uvedl Miroslav Toman.

Za jedno z nejdůležitějších opatření připravované SZP bylo považováno povinné zastropování zemědělských dotací, které omezovalo maximální výši dotací pro jeden podnik na sto tisíc eur. Zavedení tohoto opatření je však podle přijatého návrhu dobrovolné. Závisí na jednotlivých členských státech, zda ho přijmou.

Omezení, které by dalo limit velkým zemědělským podnikům, tak závisí na vládě premiéra Andreje Babiše, jehož Agrofert je jedním z velkých příjemců evropských dotací.

Dalším důležitým krokem nové Společné zemědělské politiky EU měla být ekoschémata, jejichž cílem bylo motivovat zemědělce k ekologizaci svého hospodaření. I ta jsou pro zemědělce dobrovolná.

Podle schváleného kompromisu budou členské státy muset vyhradit na podporu ekologických opatření 20 procent přímých dotací.

O podobě nové Společné zemědělské politiky se jednalo v úterý večer. Evropský parlament pak při nočním hlasování podpořil pozměňovací návrhy vytvořené třemi největšími frakcemi EP — lidoveckou EPP, socialně-demokratickou S&D a liberální Renew EU.

Podle analýzy bruselského think-tanku Corporate Europe Observatory silně ovlivnila vyjednanou podobu evropské zemědělské politiky lobbistická skupina Copa-Cogeca, zastupující velké zemědělcké korporace a podniky.

Jednání o podobě společné evropské zemědělské politiky pokračují až do pátku. Mohou být přijaty dílčí pozměňovací návrhy, celková podoba dokumentu se má schvalovat na pátečním jednání. Výrazné změny vůči včera přijaté podobě se ale již neočekávají.

Více informací a detailní rozbor současné podoby Společné zemědělské politiky EU najdete v článku Radka Kubala v Deníku Referendum.

Nová Společná zemědělská politika EU začne platit od roku 2021 s dvouletým přechodným obdobím určeným k tomu, aby se zemědělci mohli přizpůsobit novým podmínkám.

Zdroj: Ekolist.cz

Foto: Pixabay