V Česku skončí přechod celoplošných multiplexů na standard DVB-T2, změny tím ale nekončí

26. říjen 2020

Celoplošné multiplexy už budou od středy fungovat pouze v novém televizním standardu, v Česku však zůstane nadále několik místních sítí ve standardu DVB-T. Podle operátora přijímá pozemní vysílání stále okolo 55 % populace.

České Radiokomunikace (ČRa) dokončí tuto středu přechod na pozemní vysílání DVB-T2. Vedle společnosti Digital Broadcasting provozující multiplex 24 tak budou dalším ze dvou operátorů, jehož celoplošné sítě operují v novém standardu. Jako poslední oblast přijdou na řadu regiony, které se spoléhají na příjem signálu z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny. České Radiokomunikace zároveň ke konci října vypnou signál Regionální sítě 8, která svým signálem pokrývala krajská města. Zákazníky už operátor přesunul do jiných multiplexů.

„Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání,“ uvedl generální ředitel ČRa Vít Vážan.

„Pozemní vysílání potvrzuje dlouhodobě pozici nejsilnější platformy v Česku. Je spolehlivé, nezávislé na počtech lidí, kteří ho využívají, umí nabídnout nejmodernější služby, vysoké rozlišení, pružnost při vzniku nových TV programů, propojení s internetem prostřednictvím HbbTV (virtuální červené tlačítko, pozn. red.). Jsme potěšeni, že mu lidé stále zachovávají přízeň, je to odměna za tvrdou práci v uplynulém období,“ doplnil Vážan. Operátor zároveň v blízké době ukončí paralelní distribuci některých programů v multiplexech 22 a 23, čímž otevře další prostor k navýšení obrazové kvality.

autor: lukpo
Spustit audio

Související