Město chce spojit síly s ústeckou univerzitou. V plánu jsou hned dva projekty
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Interaktivní mapa centra města, územně plánovací studie nebo digitální 3D modely vybraných historických památek a mnoho dalšího by měly být výsledkem spolupráce města Litoměřice s Filozofickou fakultou Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FF UJEP).

Město se totiž stalo externím aplikačním garantem dvou projektů připravovaných univerzitou - „Výzkum historických funkčních zón jako nástroj udržitelného rozvoje měst v severozápadních Čechách“ a „Historické krovy města Litoměřic“. „Výsledky z projektů budou využity pro územní rozvoj a plánování, podporu cestovního ruchu a zlepšení správy historických budov v majetku města,“ poukázal na jejich význam litoměřický radní Filip Hrbek, který vytváří podmínky pro spolupráci s univerzitou. Projekty předložila FF UJEP do 5. výzvy programu ÉTA v rámci Technologické agentury ČR (TA ČR). Úkolem Litoměřic je poskytnout součinnost FF UJEP při jejich řešení. To, zda projekty byly podpořeny, bude jasné na začátku roku 2021.

Projekt „Výzkum historických funkčních zón jako nástroj udržitelného rozvoje měst v severozápadních Čechách“ pomůže zmapovat vývoj zástavby a komunikačních os v historickém centru města i využití jednotlivých bloků. Vybádané informace napomohou k rozvoji historického území centra, což je přínosem pro územní rozvoj. Zjištěné výsledky upozorní na využití území (bloku, ulice, zahrady, domu atp.) v historii, a pokud je nyní místo problematické, napomohou k navrácení původního účelu či alespoň k jeho přiblížení.

Výstupem projetu bude územně plánovací studie a interaktivní mapa městského centra s modely vybraných památkových objektů (3D model). Mapa bude mít více vrstev a nasměruje odborníky, jak do budoucna nakládat s historickým centrem. Dojde také k podpoře turistického ruchu města, kdy turisté uvidí 3D modely objektů památek a jiné. Snahou projektu je multioborový přístup, tedy propojit historiky, stavební historiky, geografy, výpočetní techniky, architekty a další. „Výsledky výzkumu budou ověřeny na Lounech, Rumburku a Kadani, tedy městech, která se velikostí i mírou přestaveb v druhé polovině 20. století Litoměřicím podobají,“ dodal radní Hrbek.

Cílem projektu „Historické krovy města Litoměřic“ je zmapovat krovy ve vybraných objektech a vytvořit pro občany i turisty 3D modely historických střešních konstrukcí. Na Kalichu také vznikne stálá expozice, která návštěvníkům představí vývoj Kalichu od jeho počátků po současnost. Možností, jak získaná data využít, je spoustu. Podobný projekt realizovalo už například město Cheb, kde také došlo k zpřístupnění části historických krovů. Záměrem projektů je nalezení rovnováhy mezi snahou o uchování historického charakteru města a možnostmi jeho dalšího rozvoje pro občany i turisty.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru