Facebook: Viktor Orbán

Pandemie jako díra na veřejné peníze. Ukazují to i čínské ventilátory, které Orbán poslal do Česka

Napsal/a Vojtěch Berger 26. října 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

V nouzi se počítá každá podaná ruka, tedy i 150 plicních ventilátorů, které Maďarsko poslalo jako pomoc Česku v aktuální složité situaci spojené s šířením Covid-19. Nemělo by ale zapadnout, jakým způsobem maďarská vláda podobné vybavení nedávno nakoupila: v extrémním množství a suverénně nejdráže v Evropě. Státní nákupy v čase koronaviru jsou kontroverzní i v dalších zemích, v Česku nevyjímaje, prověřit je má Nejvyšší kontrolní úřad.

Celkem 150 plicních ventilátorů dovezli nákladními auty z Maďarska v noci na pondělí čeští hasiči. Tato pomoc byla dojednána na úrovni premiérů. Zatím se ještě stále jedná o tom, zda se bude jednat o zápůjčku, případně o dar,“ popisuje šéf komunikace Hasičského záchranného sboru České republiky Rudolf Kramář.

Ventilátory Maďarsko podle něj poskytlo nad rámec české žádosti o pomoc směrem k Evropské unii (stejný počet ventilátorů dohromady slíbila poskytnout i Evropská komise ze své rezervy, Rakousko a Nizozemsko).

Na fotografiích z nakládky v Maďarsku, které hasiči zveřejnili na Twitteru, vyplývá, že jde přinejmenším v některých případech o čínské ventilátory vyrobené firmou Beijing Eternity Electronic Technology.

Na tom, že si Maďarsko na jaře objednalo přístroje z Číny, by nebylo nic zvláštního (totéž na začátku pandemie dělalo i Česko a další evropské státy), zarážející jsou okolnosti a rozsah těchto nákupů, a to nejen v Maďarsku. Podívejme se však nejdřív právě na ventilátory objednané vládou Viktora Orbána.

Nejdražší v Evropě

Investigativní reportéři maďarských serverů Direkt36 a 444 v Maďarsku srovnali množství zakoupených přístrojů a jejich cenu v Maďarsku a v jiných evropských zemích.

Vyšlo jim, že maďarská vláda si ventilátory na jaře koupila za mnohonásobně vyšší cenu než třeba Německo nebo Itálie (viz graf). Maďarské nákupy v době pandemie tak byly suverénně nejdražší z celé EU.

Zdroj grafu: Direkt36 a 444.hu

Maďarští novináři došli k závěru, že Německo si oproti Maďarsku během jarní vlny pandemie koupilo víc než dvojnásobný objem materiálu a techniky (1014 tun), avšak za méně než desetinovou cenu. Koronavirem mnohem vážněji postižená Itálie nakoupila zhruba stejné množství vybavení (552 tun) jako Maďarsko, ale zaplatila rovněž méně než desetinu.

 

 

V červnu vyšlo najevo, že maďarské ministerstvo zahraničí objednalo 16 tisíc ventilátorů v celkové hodnotě 841 milionů eur. Za jeden ventilátor tak zaplatilo v průměru zhruba 50 tisíc eur (jak ukazuje pohled do registru smluv, Česko ve zhruba stejné době platilo za plicní ventilátory zhruba něco mezi 13 a 27 tisíci eury za kus, někdy i méně, viz další jednotlivé smlouvy na nákup ventilátorů například zde či zde).

Podle serveru Euronews by s tolika ventilátory Maďarsko mělo 163 přístrojů na sto tisíc obyvatel, pětkrát víc než další země kvalitně zásobené těmito přístroji, včetně třeba České republiky.

Orbánova vláda také naznačila, že nepotřebné ventilátory v případě nutnosti prodá. Otázkou je, zda si za tak nadsazenou cenu najdou kupce. I proto se vyplatí dále sledovat, jestli Maďarsko nakonec 150 ventilátorů Česku poskytne jako dar, či jak vysokou úplatu za ně bude chtít.

Šok i na maďarské poměry

Maďarskou vládu podezření z předražených státních zakázek provázejí dlouhodobě, stejně jako fakt, že z obchodů se státem či z čerpání dotací EU profitují hlavně podnikatelé spjatí s premiérem Orbánem, či přímo jeho rodina.

Jednou z nejznámějších kauz je případ firmy Elios Orbánova zetě Istvána Tiborcze, která za unijní peníze modernizovala v Maďarsku veřejné osvětlení. Evropský úřad proti podvodům OLAF desítky těchto zakázek prozkoumal a našel v nich řadu vážných nesrovnalostí.

Think-tank CRCB také zjistil, že celých pět procent objemu všech veřejných zakázek v Maďarsku za období 2010 – 2016 získali jen čtyři lidé, vesměs podnikatelé spojení s vládní Orbánovou stranou Fidesz: Lajos Simicska, Lörincz Meszáros, István Garancsi a právě Orbánův zeť István Tiborcz. V jediném roce 2013 čtveřice získala dokonce 12 % celkového objemu zakázek.

I na tyto maďarské poměry je však suma, již vláda letos zaplatila za zmíněné zdravotnické vybavení, astronomická. Mimochodem, i Maďarsko, stejně jako Česko, spustilo na jaře letecký most s Čínou, kudy do země proudily komerční dodávky zdravotnického vybavení, případně dary pomoci – ty ovšem v mnohem menším objemu než placené zboží.

Raději tajně než levně

Předražené nákupy v čase koronaviru se zdaleka netýkají jen Maďarska. Český Nejvyšší kontrolní úřad už na jaře oznámil, že prověří nákupy z doby nouzového stavu v tuzemsku. „Je opravdu zvláštní, když jedno ministerstvo koupí roušku za 34 a druhé za 636 korun,“ řekl v dubnu v rozhovoru pro HlídacíPes.org prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Není to ale jen problém této části Evropy. Platforma Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) sesbírala data o státních nákupech z 37 evropských zemí. Šlo o desítky tisíc nákupů a státních tendrů provedených od února do října letošního roku, kromě osobních ochranných pomůcek (roušky, respirátory) se jednalo také o ventilátory, testy či léky.

Výsledkem byl nelichotivý obraz evropských státních nákupů. Ceny respirátorů či roušek se pohybovaly od 20 centů do 37 eur za kus. Ale především – velká část z těchto nákupů zůstala neveřejná.

Žádosti o zveřejnění informací o státních nákupech pro OCCRP odmítla Belgie, Nizozemsko či Dánsko s tím, že zachování tajemství je důležité pro další vyjednávání o nákupu těchto produktů. Norsko sice poskytlo informace o ceně, nikoli však jména zainteresovaných firem.


Sérii textů o tom, jak se Česko vyrovnává s návratem k normálu po koronakrizi, podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)