Česká centra odvysílají na státní svátek záznam Novosvětské s Václavem Neumannem

Na Den vzniku samostatného československého státu připravila Česká centra stream záznamu Dvořákovy Novosvětské pod taktovkou dirigenta Václava Neumanna. Začátek je plánován na 18:00 SEČ. 

Půjde o provedení z roku 1993. Ke 100. výročí newyorské premiéry tehdy zazněla Dvořákova Novosvětská v Rudolfinu, v podání České filharmonie a pod vedením Václava Neumanna, jehož 100. nedožité narozeniny si letos hudební svět připomíná. Záznam slavnostního koncertu z 11. prosince 1993 režiséra Adama Rezka, kterého se osobně zúčastnil také tehdejší prezident Václav Havel, zhlédnou diváci v Evropě, Asii a Americe. Stream v délce 49 minut mohou diváci sledovat na Facebookových stránkách Českých center v České republice i zahraničí.

Minulý týden přenášela Česká centra koncert z newyorské konzervatoře Mannes School of Music, v nedávné minulosti podpořila také koncerty Pražského jara, dále spolupracují například s festivalem Struny podzimu a řadou dalších umělců i institucí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 24 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila více než 2,8 mil. návštěvníků.

Sdílet článek: