Hlavní obsah

Většina muzikantů zatím žije z úspor, jiní pracují ve skladu, vyřezávají či malují

Právo, Jaroslav Špulák

Většina zpěváků a hudebníků, kteří měli obvykle dost koncertů na to, aby se jimi uživili, zatím žije z úspor. Někteří už ale začali dělat jinou práci a další se po ní poohlížejí. Vyhlídky totiž nejsou příliš dobré a je pravděpodobné, že koncerty jen tak nebudou.

Foto: archiv J. Kaliny

Honza Kalina doma kreslí rychloportréty.

Článek

„Zatím žijeme z finančních zásob. Není nám už dvacet, takže jsme mysleli na zadní kolečka,“ řekl Právu zpěvák a kytarista skupiny Wohnout Matěj Homola.

On sám momentálně nemůže kvůli vládním nařízením ani vyučovat hru na kytaru a ukulele. Před několika dny nicméně vyšla jeho učebnice hry na ukulele a s kapelou skládá písničky na nové album, které by mělo vyjít příští rok.

„Kromě toho vyřezávám ze dřeva. Je to taková má rekvalifikace. Byl to koníček, a tak se tím zkouším i trochu živit. Mám nějaké nabídky, takže když to půjde, uvažuju o tom, že bych si tím po dobu, kdy naše kapela nebude hrát, přivydělával,“ vysvětlil.

Hynek Toman, kytarista skupiny Support Lesbiens, začal pracovat v rozvážkové společnosti Rohlik.cz. Důvody jsou ryze finanční.

„Musím platit účty jako každý jiný, takže když mi vypadl tak zásadní příjem, jakým jsou honoráře z koncertů, musel jsem to řešit,“ řekl Právu.

„Nedávno jsem jako producent dokončil nahrávání alba skupiny Zakázaný ovoce. Teď pracuju ve skladu společnosti Rohlik.cz a dělal jsem i v pneuservisu, kde jsem vozil pro klienty auta na přezutí. Ten nám ale ve čtvrtek zavřeli,“ dodal.

Zpěvák a hudebník Honza Kalina stojí třicet let v čele skupiny Sto zvířat. K výročí vydala album nazvané 30 let testováno na lidech. Na pódiích se ale letos příliš neohřála a podzimní výroční turné musela kvůli vládním opatřením zrušit.

Kalina je vystudovaný propagační výtvarník, a tak kromě toho, že připravil obal zmíněného alba, začal se živit kresbami.

„Mám tři dospělé děti, z nichž dvě studují, a jedno malé. Na dně pokladničky je přitom prach a pusto. Vrátil jsem se tedy ke své původní profesi. Kromě toho, že hraju v kapele, jsem ještě na některých akcích kreslil rychloportréty. Nedávno jsem tuto službu nabídl na internetu. Lidi mi posílají fotografie svých blízkých, já udělám portrét a zašlu ho objednavateli poštou. Vydělám tím nějakou korunu a přitom nemusím nikam vycházet, čímž chráním svou rodinu,“ řekl Právu Kalina.

Dodal, že většina členů Sta zvířat pracuje jako učitelé. „Jen baskytarista Willem Versteeg, který po letech snažení musel zavřít svůj klub Česká 1 v Kutné Hoře, se teď živí rozvážkou a bubeník Mikoláš Nop dělá nějaké manuální práce,“ dodal.

Tomáš Lacina by se za normálních okolností živil nadále jako baskytarista ve skupině Ewy Farné a v kapele Deaf Heart. Stejně tak ve své agentuře WiseMusic. Hudební scéna ale nefunguje, a tak je rád, že na ní mohl zůstat a být platný jiným.

„Pracuju pro společnost, jež distribuuje hudbu na digitální streamingové platformy. Starám se o umělce, které můj zaměstnavatel zastupuje, ať už to jsou David Koller, No Name nebo Majk Spirit. Přitom se snažím získat nové umělce,“ informoval Právo Lacina.

Všichni věří, že současná situace nepotrvá dlouho a oni se zase budou moci plnohodnotně vrátit na koncertní pódia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám