Seriál "klubové hymny" v Hattricku: Zbrojovka je lepší

Seriál "klubové hymny" v Hattricku: Zbrojovka je lepší

Stejnojmenná píseň vznikla na oslavu zatím jediného titulu, který v Brně fotbaloví fanoušci slavili. Bylo to v roce 1978 za trenéra Josefa Masopusta a kanonýra Karla Kroupy staršího. 

Ale od začátku, tedy od 14. ledna 1913, kdy byl v hostinci U Machů založen mlynářem Cyrilem Lacinou klub SK Židenice, jež se stal dvacet let poté prvním moravským účastníkem naší nejvyšší fotbalové soutěže. Svůj jediný titul mistra ligy vybojoval v sezoně 1977/1978 s názvem TJ Zbrojovka Brno. O triumfu bylo rozhodnuto už před posledním zápasem sezony s Duklou, na který přišlo na stadion Za Lužánky 41 056 natěšených diváků! 

Oslavy nepokazil ani fakt, že Dukla Praha vyhrála 1:0 a brněnská ikona, dvojnásobný nejlepší střelec ligy Karel Kroupa, neproměnil penaltu. Do posledního utkání poslal trenér Masopust na hřiště sestavu: Hron – Mazura, Václavíček, Dvořák, Petrtýl – Kotásek, Jarůšek, Pešice (Svoboda) – Janečka, Kroupa, Kopenec (Klimeš). Za Duklu, která se umístila v lize druhá, nastoupili mimo jiné Fiala, Vízek, Nehoda a autor branky Pelc. Třetí v lize skončila TJ Lokomotiva Košice (s Jozefem  Móderem a dalšími borci), čtvrtá SK Slavia Praha IPS (s bratry Herdovými, Veselým, Jarolímem, Ciprem a – sparťanskou legendou Josefem Jurkaninem). Sparta (v útoku s dnešním trenérem Kotalem) byla až čtrnáctá.

Jak se stal ze zakázané písně hit

Ale vraťme se k oslavné zbrojovácké písni. Text i hudbu k ní zkomponoval Vladimír Koudelka, který je podepsán pod songy pro Karla Černocha, Petru Černockou, Stanislava Hložka i Pavla Nováka (víte, že Novákův vnuk Filip je známý reprezentační obránce?) a v červnu 1978 ho nahrála věhlasná skupina Synkopy 61 se sborem padesáti učňů, které měl Koudelka na starost jako vychovatel a zaskočili za únavou z oslav zmožené fotbalisty.

 „Písničku jsem napsal během jedné noční šichty v domově mládeže,“ doplňuje autor. „Když jsme ji v rozhlase nahráli, odevzdal jsem ji redaktoru Wittmanovi, který mě o pár dní později zpražil: ‚Pane kolego, po poslechu písně komise jednohlasně konstatovala, že takovou nacionalistickou skladbu nemůže pustit do vysílání. Co by tomu řekli soudruzi v Praze, když se tam zpívá, že Brno je lepší?! Takže se má smazat!‘

 Pak ale dodal: ‚Tady na stole leží ten pás, určený ke smazání. Já se teď otočím, a kdyby se náhodou na pár minut ztratil a někdo z něj nechal pořídit kopii, a pak ho sem vrátil, nebudu o tom vědět.‘“

Po prázdninách se Vladimírovi ozval Karel Jarůšek, že mu domluvil schůzku na zbrojovácké schůzi, kde jim má svoji píseň přehrát. „Hned po prvních taktech se u kazeťáku shlukli všichni výboři, a když hudba dohrála, předseda rezolutně prohlásil: ‚Okamžitě vydat na desce!‘ Na moji námitku, že je ta písnička v rozhlase zakázaná, prohlásil: ‚Zavoláme Vlnkovi!‘ což byla přezdívka krajského tajemníka KSČ a velkého fotbalového příznivce. No a po krátkém telefonátu bylo rozhodnuto.“ 

Píseň se pak hrála před začátky zápasů a Vladimír Koudelka dostal od klubu permanentku hned vedle dirigenta Gustava Broma. Zbrojovka je lepší byla po jistou dobu považována za klubovou hymnu a dodnes se občas hraje v brněnských rádiích.

TEXT hymny „ZBROJOVKA JE LEPŠÍ!“ si přečtěte v říjnovém čísle HATTRICKU, které je stále na trhu.