Hrát v prosinci je zbožné přání. V listopadu je to nereálné, říká ředitel divadla Dohnal

26. říjen 2020

Vládou nařízená opatření proti šíření koronaviru měla skončit 2. listopadu. V ten den jsme se všichni měli přiblížit zpět k normálu. Děti se vrátit do školních lavic, herci na divadelní prkna.

„Bohužel ty prognózy jsou takové, že se nejméně do konce listopadu hrát nebude. Možná začátkem prosince, ale to bude záležet na situaci, která bude okolo nás. Hrát v prosinci je spíš zbožné přání, v tom listopadu je to bohužel nereálné,“ říká ředitel Východočeského divadla Pardubice.

Divadlo, které nehraje, je nejlevnější

Hodnotit jarní vlnu a současnou situací a porovnávat dopady se podle Dohnala nedá: „Je to stále stejný problém. Divadlo nehraje, tím pádem nechodí diváci, tím pádem se neplatí za vstupné a divadlo nevydělává. Vlastně pomalu, ale jistě skomírá. I když říká se, že divadlo, které nehraje je nejlevnější, ale tak to není. Máme stále své náklady. Za energie, zaměstnance a podobně.“

Koronavirus se nakonec nevyhnul ani některým členům souboru. „V celém divadle onemocnělo 15 lidí. My jsme okamžitě zastavili činnost, protože jsme nechtěli nakazit kohokoli z vnějšku,“ říká Petr Dohnal.

Divadlo spí, herci ne

V současné době v divadle pracuje administrativa, aby fungoval základní výkon divadla. „Do minulého týdne ještě fungoval obchod, kde jsme prodávali předplatné a vstupenky na listopad. Ale teď jsou všichni v jakési řízené karanténě. To znamená, že pracují na home office. Herci se neustále musí učit a opakovat si texty. Máme 19 inscenací a není možné, až to půjde nastoupit a nějak tápat. Herci musí trénovat,“ dodává Dohnal.

Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal

Současná situace značně ovlivní letošní divadelní sezónu. „My nejsme schopní dozkoušet inscenace letošní sezony. Máme jednu z inscenací na malé scéně, na které skončila práce týden před premiérou. Další inscenace Noc na Karlštejně, která měla mít premiéru v listopadu je rozezkoušná a divákům dlužíme spoustu představení z minulé sezóny, která musíme dohrát.“

Finance ubývají, ale nechybí

Diváci, kteří si nakoupili vstupenky na zrušená, nebo odložená představení se o své peníze bát nemusí. „My jsme nastavili ekonomiku divadla tak, abychom peníze od diváků spotřebovávali tehdy, když odehrajeme představení, které si od nás diváci zakoupili. Takže se nemusí bát, finanční prostředky máme k dispozici, a kdybychom museli vracet všechny peníze za všechny vstupenky, tak jsme schopni je okamžitě vrátit,“ vysvětluje Petr Dohnal a chválí si důvěru diváků, kteří ještě před pár dny nakupovali vstupenky, navzdory zhoršující se situaci.

„Někteří diváci se přihlásili, že by poslali nějaké drobné finanční prostředky na podporu divadla, ale to zatím není potřeba,“ říká ředitel Dohnal s tím, že největší podporou diváků bude jejich návrat do hlediště, až se opatření uvolní.

Spustit audio

Související