Jak vytvořit vkusný dušičkový věnec bez křiklavých umělých přízdob
Příroda na podzim hýří barvami. Proto není potřeba na výrobu dušičkových věnců kupovat umělohmotné příkrasy jedovatých barev. Pokud si věnec vyrábíte sami, zahradník František Hlubocký nabízí pár drobností, které váš výrobek oživí.
Oranžová mochyně neboli židovská třešeň, lidově lampion, to je jedna z přírodních ozdob. Stačí ji přilepit tavnou pistolí na povrch věnce. Přidat můžete modrou statici, nebo žlutou achilleu neboli česky řebříček tužebníkovitý.
„Achillea vám poroste na zahradě na sušších místech s kamenitou půdou. Není náročná na živiny. Je to rostlina příbuzná s vratičem, který najdete třeba podél kolejí v přírodě,“ říká zahradník.
A proč klademe na hroby právě věnce? Kruh je symbolem propojení života a smrti. „Ale proč brát dušičkové svátky příliš smutně a plačtivě? Občas mi zákazníci řeknou, že chtějí, aby to na hrobě, který opečovávají, bylo trochu veselejší. Maminka byla veselá a nechtěla by, abychom jí u hrobu brečeli,“ říká Hlubocký.
Vřesy a šípek v košíku
Pokud nechcete vytvářet věnec, můžete zkusit méně náročnou variantu. Stačí malý proutěný košíček vyplněný igelitem, aby neprosakovala voda. Do košíku přidáte zeminu a nasadíte vřes. Kolem něj zapícháte zelené chvojí a pro větší pestrobarevnost můžete přidat pár šípkových větviček.
Listopadky po odkvětu zasaďte do zahrady
Také chryzantémy - česky listopadky, hýří na podzim barvami. A co s nimi, když odkvetou? Vysaďte je do volné půdy na zahradu. Uchytí se hlavně ty drobnokvěté české. A před zimou je nesestříhávejte. Zasaďte je tak, jak jsou. Rostlina tak bude v zimě chráněná před mrazem.
„Speciální péči ani zeminu listopadky nepotřebují. Ale mají rády aspoň trochu slunce, to k životu potřebují,“ uzavírá zahradník František Hlubocký.
Související
-
Vřesy místo muškátů. Zdobit budou až do Vánoc
Vřesy si libují ve vlhku, proto jim současné počasí dělá velmi dobře. Je to rostlina, která má ráda rašeliniště a kyselé půdy.
-
Nestíháte podzimní úklid? Zapřáhněte kultivátor a fukar na listí
Podzim je tady a zahradníky čeká poslední sekání trávy a spadané listí. Práci si můžou usnadnit praktickými pomocníky. S pravidelnou údržbou techniky to jde snáz.
-
Která jeřabina je jedlá, a která ne? Napoví listy a hvězdička
Jeřabiny jsou symbolem prosluněného podzimu. Víte ale, že jsou také plné vitamínů? Podle bylinkářky Radky Svatošové jsou jedlé všechny druhy jeřabin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.