Trudný víkend komisaře Petrova. Nejdřív kritika od Hamiltona, pak mu zastřelili tátu

Radek Vičík Radek Vičík
26. 10. 2020 19:30
Vitalij Petrov místo premiéry v roli stevarda závodu formule 1 odletěl z Portugalska oplakávat zastřeleného otce. Už předtím ho ale zkritizoval Lewis Hamilton za výroky o poklekávání před závody i jeho politickém tričku.
Vitalij Petrov
Vitalij Petrov | Foto: SMP Racing

I když formulová kariéra dnes 36letého Rusa nepatří k nejzářivějším, má rodák z Vyborgu na svém kontě slušný počet 57 odjetých Grand Prix. Ve VC Austrálie 2011 byl za volantem Renaultu dokonce třetí. Pak závodil v DTM a nyní se věnuje vytrvalostním závodům. V barvách ruského týmu SMP Racing dojel loni třetí ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

To už je docela slušná kvalifikace na to, aby Mezinárodní automobilová federace jmenovala Petrova pro Velkou cenu Portugalska F1 jako zástupce závodníků v komisi stevardů, kteří rozhodují také o trestech pro piloty za porušení pravidel během závodů.

Jenže jakmile se Rus objevil v Portimau, schytal to od šestinásobného mistra světa Lewise Hamiltona. Nelíbily se mu Petrovovy výroky ohledně poklekávání pilotů před Velkými cenami. Tedy ceremoniálu, na němž Britovi velmi záleží a stále k účasti na něm vyzývá všechny své soupeře.

"Upřímně, tomu ceremoniálu s poklekáním nerozumím. Podle našich tradic lidé klečí jen ve dvou případech - v kostele před Bohem a když svoji vyvolenou žádají o ruku. Tímhle obřadem se snaží upnout pozornost na boj proti rasismu. Rusko má ale jinou mentalitu a my tu nemáme takové problémy, o nichž Hamilton mluví," prohlásil Petrov pro ruský web Championat.com.

Expilot F1 zkritizoval také Hamiltonovo tričko s nápisem "Zavřete policajty, kteří zabili Breonnu Taylorovou", které měl na sobě po závodě v Mugellu. V reakci na něj pak FIA zakázala jezdcům veškerá politická vyjádření.

To se samozřejmě jezdci Mercedesu nelíbilo. "Řekl bych, že jsem překvapen, když vidím, že si najali někoho, kdo má takové názory a mluví tak halasně o věcech, proti kterým se snažíme bojovat. Vůbec nechápu, co tu dělá," postěžoval si ještě před začátkem závodního víkendu.

Za Petrova, jehož za jiné výroky kritizovali také homosexuální aktivisté, se ovšem zástupci federace plně postavili. Doutnající spor nakonec už v sobotu vyřešila tragédie. Rus odstoupil z funkce, protože doma zemřel jeho otec Alexandr Petrov.

Neznámý útočník závodníkova otce zastřelil přímo před chatou ve Vyborgu, když se šel ze sauny zchladit do jezera. Výstřely neslyšeli ani členové Petrovovy ochranky. Podle policie to bylo zřejmě dílo nájemného střelce, vrah totiž pálil z opačného břehu jezera ze vzdálenosti minimálně 250 metrů. Po pachateli se stále pátrá.

Petrovův otec byl úspěšným obchodníkem a také členem městského zastupitelstva. 61letému byznysmenovi patřilo několik velkých firem. Podle deníku Novaja Gazeta tragédie souvisí s vyšetřováním zpronevěry několika milionů dolarů z regionálního rozpočtu.

"Od 90. let usiloval o pozici bosse 'nejevropštějšího města' v Rusku, od počátku tohoto milénia se mu tak říkalo. Dnešní obraz přístavního města na hranici s Finskem, v němž se Finové báli podnikat, lze do značné míry považovat za zásluhy tohoto muže," popsali ruští novináři ve stručnosti podnikatelskou kariéru Petrova seniora.

 

Právě se děje

Další zprávy