Hlavní obsah

Tajemná vražda u jezera. Bývalým pilotem F1 otřásla otcova násilná smrt

Vyborg

Byl prvním ruským pilotem ve formuli 1 a během Velké ceny Portugalska si měl odbýt premiéru v roli maršála FIA. Těsně před startem víkendu ovšem Vitalij Petrov dostal strašlivou zprávu. Jeho otce Alexandra zavraždili. Syn se proto musel rychle vrátit domů. Ruská média spekulují, že známý podnikatel byl zastřelen v souvislosti s finančními skandály ve Vyborgu, ruském městě v Leningradské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský pilot formule 1 Vitalij Petrov na tiskové konferenci při Grand Prix Ruska v Soči.

Článek

Vitalij Petrov se v roce 2010 stal prvním ruským pilotem formule 1. V královské třídě strávil tři sezony a objevil se v týmech Renault, Lotus a Caterham. Také díky otci. Alexander Petrov byl znám jako velký fanoušek motosportu a do kariéry svého syna vložil obrovské peníze. Z formule 1 se pak synátor přesunul do série DTM.

V poslední době pilot, po němž je pojmenována jedna z tribun na autodromu v Soči, působí jako motoristický expert a glosátor. O víkendu se jako komisař pokusil vrátit do světa F1. Přimluvil se za něj známý finský závodník Mika Salo.

Angažování Petrova namíchlo Lewise Hamiltona. Mistr světa ztropil humbuk kolem Rusových politických názorů. Petrov si totiž troufl kritizovat protirasistické akce.

Šokovaný Vitalij se ovšem stejně musel rychle vrátit domů. Jako komisař ho nahradil Bruno Correa, pilot safety caru ze sérií Formule E a WTCR.

Bývalý boxer začínal jako elektrikář

K tragédii došlo v sobotu ve vesnici Velikoje poblíž Vyborgu. Tělo 61letého Alexandera Petrova bylo nalezeno se střelnou ranou.

Předběžnou verzí vyšetřovatelů je čin atentátníka související s obchodními a politickými aktivitami zavražděného.

Bývalý boxer začínal jako elektrikář, ale nakonec se stal respektovaným podnikatelem. Petrov senior byl členem městské rady ve Vyborgu, ale také vlastníkem, spoluvlastníkem nebo členem několika desítek různých obchodních struktur, včetně velkých podniků.

Alexander investoval významnou část svých peněz do závodní kariéry svého syna Vitalije a také do svého nejmladšího syna Sergeje, klasického hudebníka a historika pravoslaví.

Souvisí vražda se zatýkáním?

V polovině září byl kvůli podezření ze zpronevěry zatčen šéf finančního výboru správy Vyborgského okresu, na začátku října se v souvislosti s mankem v městské pokladně rozjely další tři kriminální případy, došlo k dalšímu zatýkání.

Mnoho lidí ve Vyborgu spojuje sobotní vraždu s těmito událostmi.

Petrov podle svědků dorazil do vesnice Velikoje s úmyslem jít do lázní u své letní chaty. Podnikatel byl údajně zastřelen odstřelovačem číhajícím poblíž jezera, na jehož břehu je lázeňský dům. Asi v půl sedmé večer vyšel Petrov z lázně k nádrži a v tu chvíli se ozval výstřel. Obsluha a strážní ujišťují, že na chatě nebyli žádní nepovolaní lidé.

Vzhledem k velkému pobouření veřejnosti, jež vražda způsobila, se případu chopila speciální skupina vyšetřovacího výboru Leningradské oblasti.

Sám pilot a jeho bývalá manažerka Oksana Kosačenková odmítli vraždu Alexandra Petrova komentovat.

Reklama

Související témata: