Chrudimské noviny Nově zvolený hejtman se přirovnal k papiňáku a omluvil se hnutí ANO

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nově zvolený hejtman se přirovnal k papiňáku a omluvil se hnutí ANO

Pardubický kraj – Hejtman po svém zvolení vyzval k zapomenutí nejrůznějších svárů a omluvil se na výzvu Jana Hrabala za svoje výroky na adresu hnutí ANO, které neoznačil původně, na rozdíl od Pirátů, za svého demokratického partnera. Návrh opozice na ušetření dvou placených funkcí neprošel. Hejtman však po svém zvolení vyzval ostatní, aby v koronavirové době nedocházelo k drancování krajského rozpočtu. Základní podmínkou spolupráce s návrhy opozice prý bude ekonomická schopnost kraje se s jejich návrhy vyrovnat.

Mezi náměstky hejtmana byla zvolena i Michaela Matoušková.  Zdroj: Pardubický kraj

Hnutí ANO mělo o počtu zastupitelů jinou představu: Martin Kolovratník řekl, že sama opozice nebude dvě placené funkce požadovat a ušetří 12 milionů za celé volební období. Vyzval tím i ostatní, aby šli příkladem. Návrh opozice o snížení počtu placených zatupitelů na sedm však neprošel. Šest hlasovalo pro, devět proti, devět se zdrželo.

 

Návrh předsedajícího, který zněl: počet členů zastupitelstva ponechat na devíti, z toho jeden hejtman a tři náměstci, prošel: 18 pro, 6 proti a nikdo se nezdržel. Novými náměstky hejtmana se stali: Michal Kortyš, Roman Línek a Michaela Matoušková. Zastupitelé také zvolili následující radní: Pavla Šotolu, Miroslava Krčila, Josefa Kozla, Ladislava Valtra a Alexandra Krejčíře.

 

Jan Hrabal po vyhlášení výsledků tajné volby zaútočil na Martina Netolického.  Zdroj: Pardubický kraj

Mezi návrhy na hejtmana padlo jediné jméno: 3PK i STAN navrhli shodně na nového hejtmana Martina Netolického. Ten po vyhlášení výsledků hlasování nedokázal skrývat radost a důraz ve své řeči kladl na regionální zájmy před centrální politikou: „Hejtman by měl především spojovat, ne rozdělovat.“ Po vyhlášení výsledků volby Martin Kolovratník řekl staronovému hejtmanovi: „Děkuji ti, Martine, za smírný tón. Ctíme koaliční dohodu, a proto jsme se rozhodli nenavrhovat kandidáta na vlastního hejtmana.“

 

Už to vypadalo na konec politických půtek mezi oběma stranami, když se přihlásil o slovo Jan Hrabal a vrátil se k nepříjemnému výroku Netolického na adresu hnutí ANO. Ten zazněl po podpisu koaliční dohody. Netolický se za svůj výrok, že na rozdíl od Pirátů nepovažuje hnutí ANO za jeho partnera, omluvil. Přirovnal se k papiňáku, prý jednal pod tlakem. Zvoleným zastupitelům hnutí ANO Pardubického kraje ale věří, že budou jednat především v zájmu kraje.

Petra Vintrlíková

Reklama