Manželé vozí zdravotníkům denně jídlo a drogerii. O pomoc se hlásí i další nemocnice

Odměna pro unavené zdravotníky

Češi i při druhé koronavirové vlně pomáhají nemocnicím a dalším institucím, které to potřebují. Sice už ne v takové míře, ale o to více si jejich pomoci zdravotníci váží. Mezi ty, kteří podávají pomocnou ruku, se řadí i manželé Kuchyňkovi z Jihlavy.

Tereza Kuchyňková s Liborem Kuchyňkou, který je sám bývalým záchranářem, se rozhodli pomoci přetíženým zdravotním sestrám a lékařům. Založili iniciativu Malá jihlavská radost, ve které dobrovolníci přispívají na nákup toho, co teď aktuálně zdravotníky potěší nejvíce.

„Vezeme hlavně nealkoholické nápoje, pak nějaké svačinky, smoothie. Poté máme i drogerii, sprchové gely nebo krémy na ruce,“ popisovala obsah plného auta paní Kuchyňková. V pondělí odpoledne totiž vyrazili do skladu na okraji Jihlavy, aby toho do auta naložili co nejvíce.

Mezi lidmi se pomoc dobrovolníků rychle rozkřikla. Za pár dní už přispěly desítky lidí. Všechny věci míří do jihlavské nemocnice, kam sanitky přiváží další pacienty nakažené nemocí COVID-19 a zdravotníci se kvůli tomu prakticky nezastaví.

„Člověk si myslí, že když se zastaví, tak odpočívá, ale hlava pracuje,“ uvedla vrchní sestra urgentního příjmu v tamní nemocnici Hana Hladíková. Podle pana Kuchyňky se denně ozve několik lidí, kteří chtějí pomoci. „My se setkáváme s velkou solidaritou. Každý den se nám ozvou tři čtyři lidé a prostě přispějí minimálně tisícovkou, z čehož můžeme kupovat další zásilky,“ zmínil Kuchyňka.

Energie – to je podle inicátora Malé jihlavské radosti to hlavní, co sestry potřebují. A není daleko od pravdy. „Snažím se nebýt unavená. Problém je ten, já – a myslím, že i moje děvčata tady na urgentu – vím, že to zvládneme, ale nevíme, kdy nás to poté doběhne,“ dodala Hladíková.

Manželé Kuchyňkovi zatím pomáhají deset dní, za tu dobu byli v jihlavské nemocnici devětkrát. O pomoc se navíc hlásí i další nemocnice v kraji.

Tagy:
jídlo nemocnice pomoc manželé pandemie zdravotníci zdravotník Jihlava koronavirus COVID-19 Libor Kuchyňka Tereza Kuchyňková Malá jihlavská radost zdravotnický pracovník Lékárenský komplex Jihlava