Budování koalice: Smlouva podepsána, podle ANO jde o nerespektování výsledku voleb

V pondělí, 26. října 2020, byla v Jihlavě podepsána Koaliční dohoda o spolupráci v Zastupitelstvu a Radě Kraje Vysočina ve volebním období 2020 – 2024 zástupci všech koaličních partnerů: Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, ODS a Starostů pro občany, a Starostů pro Vysočinu.

K podpisu dohody nabídla ODS venkovní prostory ve svém sídle, Modrém domě v Jihlavě. Dohoda se podepisovala individuálně za přísných hygienických opatření.

„Maraton povolebních vyjednávání završený dnešním podpisem dohody probíhal v konstruktivní, dělné a věcné atmosféře, což mě utvrzuje v tom, že by se naše spolupráce v příštích čtyřech letech mohla odehrávat ve stejném duchu,“ okomentoval celý průběh sestavování krajské koalice kandidát na hejtmana Vítězslav Schrek.

Podle lídra hnutí ANO Matina Kukly ODS, KDU-ČSL, Starostové pro Vysočinu, Piráti i ČSSD nerespektovali výsledky voleb.

“ Hlavní motivací těchto stran bylo za každou cenu vytvořit jakékoliv spojenectví proti hnutí ANO 2011. Mrzí mě, že celostátní politika prosákla na krajskou úroveň v takové podobě, že se vytratila slušnost a společný zájem o rozvoj a prosperitu Vysočiny. Nově vzniklá koalice je protestní uskupení vůči hnutí ANO 2011! Velkou roli zcela jistě sehrála celostátní antibabišovská nálada,“ prohlásil Kukla.

„Velmi mě mrzí, jakým způsobem probíhala povolební vyjednávání. Jednoznačné vítězství jsme jako hnutí přijali s pokorou a ke stolu jsme přizvali ostatní strany, které byly zvoleny do zastupitelstva. Chtěli jsme dostát závazku našim voličům a účastnit se vedení kraje. Přesto, že jsme přesvědčeni, že vítěz voleb má morální právo na obsazení postu hejtmana, nabídli jsme tuto pozici a vytvořili tak prostor pro vyjednávání o stabilní a funkční koalici,“ uvedl Martin Kukla.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů