Hlavní obsah

Mostecké muzeum provází výstavou on-line, chystá i další

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mostecké oblastní muzeum nabízí on-line výstavu Příběh jedné ložnice připravenou k 75. výročí ukončení druhé světové války.

Článek

Expozici, která je konci války věnovaná, připravily Diana Kvapilová a Alena Kvapilová z muzejní knihovny s kurátorem historického nábytku Miroslavem Vrbou. Virtuální prohlídku výstavy pro muzeum zajistilo nahrávací studio Ponte records i s audio výkladem. Příběh o nelehké době svých majitelů, německé a české rodiny, vypráví obyčejná ložnice z 30. let. V tiskové zprávě to dnes za muzeum uvedla Jitka Klímová.

Výstavu muzeum zahájilo 2. června, ukončit ji plánovalo 25. října. Několikaměsíční přípravy výstavy překazila již na jaře epidemie koronaviru a s ní spojené uzavření muzeí a dalších institucí. „Proto jsme se rozhodli výstavu prodloužit tak, abychom ji mohli po prázdninách představit zvláště školní mládeži, která o ni prakticky přišla,“ řekl dnes ČTK ředitel muzea Michal Soukup. Téma podle něj zapadá do standardní výuky dějepisu. „Bohužel se nám to nepodařilo, neboť přišla další vlna epidemických opatření. Z toho důvodu jsme přistoupili k zajištění virtuální prohlídky,“ doplnil.

V tuto chvíli se výstava nachází pouze ve virtuálním prostoru, z budovy muzea pomalu mizí, aby uvolnila místo přírodovědcům, kteří tam podle výstavního plánu připravují vlastní instalace. Jednou výstavou ale on-line prohlídky nekončí, ředitel řekl, že se připravuje výstava 150 let železnice a Příběh starého Mostu.

Zaměstnanci muzea z velké části pracují z domova. „Úklid a dezinfekci interiérů provádíme průběžně, zatímco odborníci doma píší scénáře výstav, provádějí evidenci a inventarizaci sbírek a rovněž se věnují psaní článků či jiných textů,“ přiblížil situaci na pracovišti instituce Soukup. Podle něj jde pro některé pracovníky o výhodu, dostanou se totiž k práci, kterou dlouho odkládali.

O kompenzace muzeum nežádalo. Soukup uvedl, že byly ze strany Ministerstva kultury zacíleny v podobě, ve které se o ně nevyplatilo instituci žádat. „Případné kompenzace ze strany zřizovatele, tedy Ústeckého kraje, budou věcí nového krajského zastupitelstva, ale my sami v té věci nic nepodnikáme, jen vyčkáváme na nové informace,“ uvedl ředitel s tím, že zásadní bude krajský rozpočet na příští rok.

Reklama

Doporučované