Primeira Liga - souhrn 5. kola

23.10.2020, 23:32, aktualizováno 26.10.2020, 23:11
Komentáře a souhrny
Benfica v pondělní dohrávce porazila Belenenses a zůstává stoprocentní. Porto tentokráte nezklamalo a porazilo Gil Vicente, i když snadné to rozhodně nemělo. Sporting ani ve čtvrtém zápase nenašel přemožitele, v pátém kole uspěl na půdě Santa Clary. Tondela ukončila čekání na plný bodový zisk. Braga veze body z Guimarãese, zatímco Famalicão se rozešlo smírně s Boavistou...

Vitória SC Guimarães - SC Braga 0:1

25.10.2020 21:00

Góly: 28. Ricardo Esgaio

Braga potvrdila dominanci z posledních vzájemných duelů a ovládla další Minho derby proti Vitórií Guimarães. Svěřenci Carlose Carvalhala dosáhli na tři body díky jedinému gólu Esgaia v prvním poločase, v tom druhém už se pouze červenalo, jednou na straně domácích a dvakrát na hostující.

Hosté byli od úvodního hvizdu mnohem dominantnějším a nadanějším týmem hlavně v práci s míčem. Na domácí Vitórii se naopak projevovala nesehranost a bezzubost v ofenzivě, která je jejím hlavním problémem již od prvního utkání.

Oba týmy si ale uvědomovaly důležitost vzájemného utkání a ani jedna z obran nedávala ofenzivním hvězdám soupeře ani centimetr prostoru. Po sérii nepřesných dalekonosných pokusů přišla první větší šance až ve 27. minutě, kdy se Paulinhův centr z levého křídla prokutálel pokutovým územím až k volnému Esgaiovi, který dokázal skórovat i přes padající a blokující domácí obránce.

Guimarães po změně stran pojala svůj přístup k utkání ofenzivněji, ale stále to byli hlavně hosté, kteří se díky rychlým protiútokům dostávali do šancí. Za domácí se dvakrát do střelecké pozice dostal Quaresma, ale ani jednou nedokázal zamířit přesně. Na druhé straně mohl z protiútoku navýšit vedení Galeno, ale sám před brankářem Varelou vystřelil vedle.

V poslední čtvrthodině duelu mohl efektní patičkou po rohovém kopu vyrovnat Duarte, ale míč poslal pouze do boční sítě. Poté už došlo na karban. Carmo velice ostře nekompromisně zfauloval domácí hvězdu Edwardse, načež se strhla potyčka, po které musel opustit hřiště právě faulující Carmo se spoluhráčem Fransérgiem. Na druhé straně zase kvůli červené kartě dohrál stoper Fernandes.

Domácí ovšem nedokázali využít početní převahy a v nastaveném čase ještě sami mohli inkasovat, ale střídající Schettine nezvládl samostatný únik a ztroskotal na vyběhnutém Varelovi. Vitória se ale v ofenzivně obrovsky trápila a prohrála domácí derby s Bragou 0:1.

Více informací k zápasu

FC Porto - Gil Vicente FC 1:0

24.10.2020 21:30

Góly: 41. Evanilson

FC Porto zvládlo nečekaně náročné domácí utkání s Gil Vicente a po třech soutěžních utkáních bez vítězství opět naplno boduje. O tom, že tři body zůstanou v Portu, rozhodl debutant v základní sestavě Evanilson.

Oproti středečnímu zápasu s Manchesterem City v Lize mistrů provedl trenér Conceição základní sestavě domácího týmu několik změn. Debut v základní sestavě si odbyl Evanilson s Tonim Martinezem a lehce zraněného Díaze zastoupil Nakajima, který se v základu objevil poprvé od března.

Hned od úvodních minut se začala projevovat lehká nesehranost v řadách Porta, které se hodně nadřelo, než si vypracovalo první větší šanci a navíc mohlo inkasovat jako první. Ve 26. minutě se hned čtyři hráči Gil Vicente hnali na pouhé dva obránce, ale Nogueira promeškal ideální moment ke střele či přihrávce a obrovskou šanci zahodil.

Porto mohlo zareagovat hned o pár minut později, kdy Corona na levém křídle prokličkoval mezi obránci a poslal nadýchaný centr na hlavu Martineze, jehož zakončení zneškodnil dobře postavený brankář Denis. Hlavou neuspěl ani Evanilson, který po rohovém kopu orazítkoval břevno.

Tlak domácích se stupňoval a s ním i sebevědomí hráčů v modrobílých dresech. Ti se na levém křídle po ose Corona - Manafa - Nakajima prokombinovali až do pokutového území, kde japonský záložník pokračoval v sérii přesných přihrávek a na malé vápno předložil míč Evanilsonovi, jež se z bezprostřední blízkosti nemýlil - 1:0.

Porto i po změně stran kontrolovalo hru a kombinovalo na polovině soupeře, ale stejně jako v úvodu utkání si nedokázalo vypracovat stoprocentní šanci. Tu jim nakonec darovali sami hosté. Manafa v 59. minutě nastřelil v pokutovém území Nogueirovu ruku a rozhodčí zápasu Hélder Malheiro nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Uribe, ale nepředvedl se jako dobrý nástupce Tellese, protože Denis jeho přízemní střelu dokázal vyrazit.

Domácí ale po neproměněné penaltě ožili a měli hned několik příležitostí své vedení navýšit, ale obětavá obrana a hlavně skvěle chytající Denis další obdržený gól nedovolila. Zápas se naopak Drakům ještě výrazně zkomplikoval. Sanusi v 72. minutě ostře zakročil proti Pereirovi a po obdržení druhé žluté karty předčasně opustil hřiště. Gil Vicente však víc než dvacetiminutovou převahu nedokázalo využít a z Porta odjelo bez bodů.

Více informací k zápasu

CD Santa Clara - Sporting CP 1:2

24.10.2020 19:00

Góly: 42. Thiago - 20. Pedro Gonçalves, 81. Pedro Gonçalves

Stále neporaženi zůstávají v úvodu ligové sezóny hráči Sportingu, kteří zvládli náročné utkání na stadiónu Santa Clary a z Azorských ostrovů odlétají se třemi body v kapse. V dresu vítězného týmu se dvěma brankami blýskla letní posila Pote.

Hosté se museli potýkat s jednou nepříjemností ještě v týdnu před zápasem. Trenér Amorim byl ve středu dodatečně potrestán za červenou kartu v utkání s Portem jednozápasovým distancem a na lavičce jej musel zastoupit jeho asistent Emanuel Ferro.

Absence hlavního trenéra na lavičce ale hráče Sportingu příliš nerozhodila a už od úvodní minuty byli na trávníku aktivnější než soupeř. Ve 3. minutě pálil těsně nad z voleje střelec z posledních dvou zápasů Nuno Santos.

Sporting měl po většinu zápasu územní převahu a míč na kopačkách, první úspěšný zásah ale vzešel z protiútoku. Palhinha před vlastním pokutovým územím získal míč, který se přes Mendese dostal ke Cabralovi, jenž z levé strany krásnou průnikovou přihrávkou vyslal do úniku Poteho a mladý záložník zavěsil.

Hostující hráči byli na dále dominantní na míči, ale domácí tým zodpovědně bránil v bloku a čekal na chybu. Ta přišla v závěru prvního poločasu, kdy hostující kapitán Coates z pozice posledního trestuhodně namazal Lincolnovi, který neváhal a vyslal do samostatného úniku Thiaga Santanu, ten ještě nasadil kličku vyběhnutému Adánovi a do odkryté brány přidal svůj pátý gól v ligové sezóně, čímž se vrátil do čela tabulky střelců.

Na gól mohli hosté zareagovat ještě do přestávky, kdy Mendesův nákop patičkou sklepl Santos ke Cabralovi, který si na hranici šestnáctky navedl míč na pravačku a pouze těsně minul pravou tyč Rochovy brány.

Gól do šatny hostující hráče zaskočil a po změně stran nedokázali i přes velkou převahu v držení míče výrazněji ohrozit bránu v hlubokém bloku bránící Santa Clary. Až v 73. minutě mohl po Porrově centru skórovat střídající Šporar, ale hlavičkoval těsně vedle.

Sporting kombinoval a kombinoval, ale nakonec i základ druhého gólu tkvěl v dlouhém nákopu. Feddal si dobře všiml vysoko napadajících hráčů domácích a vyslal dlouhý pas za vysunutou obranu na Poteho. Mladému záložníkovi velmi pomohlo, že se vyběhnuvší brankář Rocha nešikovně srazil s bránícím Afonsem, a střelou do zcela odkryté brány vrátil Sportingu vedení. To už hosté udrželi a i po čtvrtém ligovém zápase zůstávají neporaženi.

Více informací k zápasu

Další výsledky

26.10. 21:15
SL Benfica
2:0
Belen. SAD
Góly: 6. Haris Seferović, 75. Darwin Núñez
25.10. 18:30
Famalicão
2:2
Boavista FC
Góly: 85. Rúben Lameiras (pen.), 90+4. Jhonata Robert - 69. Yanis Hamache, 75. Javi García
25.10. 16:00
Moreirense
2:1
CS Marítimo
Góly: 21. Felipe Pires, 45+2. Pedro Nuno - 89. Zainadine Junior
25.10. 16:00
SC Farense
0:1
Rio Ave FC
Góly: 20. Carlos Mané
24.10. 16:30
CD Nacional
1:1
Ferreira
Góly: 57. Brayan Riascos - 74. Stephen Eustáquio
23.10. 21:30
CD Tondela
1:0
Portimonense
Góly: 33. Rafael Barbosa
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica550015:315
2.FC Porto531113:610
3.Sporting CP43108:310
4.SC Braga53028:59
5.Moreirense FC52215:48
6.CD Santa Clara52125:47
7.Vitória SC Guimarães52122:27
8.CD Nacional51316:66
9.CS Marítimo52037:96
10.Rio Ave FC51313:56
11.FC Famalicão51319:126
12.Gil Vicente FC41212:25
13.Paços Ferreira51224:65
14.CF Os Belenenses51222:45
15.CD Tondela51224:85
16.Portimonense SC51133:64
17.Boavista FC50326:123
18.SC Farense50145:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Plesoun tlesa na uvodni fotce ale neka sanci

Reagovat
smazaný uživatel

K a n

Reagovat
smazaný uživatel

M misto k

Reagovat
smazaný uživatel

Radci nic

Reagovat
Thelvin

Ještě že sem nikdo nechodí, co?

Reagovat
Hiko

Boavista zahodila 3 body

Reagovat
Han střelil první

To dělá od začátku sezóny.

Reagovat
eleven11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele