reklama

Fachmani – 5. díl

Děsí vás rekonstrukce domu? Nebojte se, nejste v tom sami! FACHMANI, kutil Pepa Libický a komik Karel Hynek, jsou totiž vaše jistota! Ať už se rozhodnete budovat svépomocí nebo s partou řemeslníků, Fachmani vám od A do Z poradí, jak na to. Bez nervového kolapsu, bez zbytečných finančních ztrát, v adekvátním čase! A že těch nástrah a problémů může být! Se špetkou humoru to však nemusí být drama. Dnešní díl bude na téma pokládka nové střechy.

i (Zdroj: Prima DOMA)
Fachmani_5.dil (Zdroj: Prima DOMA)

Fachmani pokládají novou střechu

Zima už klepe na dveře a Fachmani se konečně dostali k pokládání nové střechy – nepěkně si s nimi totiž pohrávalo počasí. Po minule položených palubkách přijde na řadu nadkrokevní izolace – moderní standard v zateplování, který je nejen otevřenější, vzdušnější a hezčí z pohledové části, ale dobrý především kvůli tepelným mostům. Navíc šetří místo, takže v podkroví díky této izolaci vznikne víc místa. Stejně jako palubky má i nadkrokevní izolace zámky, které do sebe snadno zapadnou.

Fólie
Na palubky se natáhne fólie (Zdroj: Fachmani galerie)
Bednění
Celá střecha se zaklopí OSB deskami (Zdroj: Fachmani galerie)

Po položení izolace musela stavební firma ještě dopěnit všechny spoje PIR pěnou a všechno přidělat pomocí latí a dlouhých šroubů ke krokvím. Na nové latě se položí bednění z OSB desek a separační fólie, která ochrání OSB desky před zatečením a vytvoří mikroventilaci. Před položením finální krytiny pak už zbývá jen osadit žlabové háky.

Okapní háky
Na OSB desky se připevní okapní háky (Zdroj: Fachmani galerie)
Parozábrana
Parozábrana je nezbytnou součástí střešní izolace (Zdroj: Fachmani galerie)

Když je na střechu všechno připraveno, mohou se Fachmani pustit do stavby nových vnitřních příček. Investor Karel chce, aby prostor nejen oddělily, ale i tlumily zvuk. Pepa proto na stavbu příček vybere akustické cihly, které i akumulují teplo v zimě i létě.

Příčky
i (Zdroj: Fachmani galerie)
Na vyzdění příček se použily akustické cihly

A vzhůru zpátky na střechu! Zbývá totiž položit finální střešní krytinu. Po celém obvodu domu je nejprve potřeba položit zakládací lištu, do ní přitlouct startovací šablonu, do které se začnou skládat jednotlivé kosočtverce plechové střešní krytiny. Ty se dají buď přišroubovat, nebo přitlouct pomocí speciálních hřebíčků s vruty, které chrání střechu proti vytržení například větrem. Na hřeben střechy se položí hřebenová lišta, která zajišťuje odvětrání. U nároží to funguje stejně. Oplechovávat se bude i komín – sice bude méně hezký, ale rozhodně vydrží daleko více a bude mít stejnou životnost jako střecha. A když je střešní krytina položená, nainstalují se rovnou žlaby, aby vodu sváděly do jednoho místa.

Fachmani_5.dil (2)
i (Zdroj: Prima DOMA)
Karel by rád novou střechu

Publikováno: 26. 10. 2020, Autor: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat

A konečně soutěž o akušroubovák a metry

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Fachmani pro vás připravili soutěž. Koukněte na nový díl a zasoutěžte si. Musíme poznat, na co slouží na stavbě jedna konkrétní věc. Ten akušroubovák a metry za to stojí. Tik tak, asi hodiny.