Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Každé začátky jsou těžké. Recenzujeme komiks Batman: Rok jedna

Každé začátky jsou těžké. Recenzujeme komiks Batman: Rok jedna

Recenze
Komiks Batman - Rok jedna_2073709253
Komiks Batman - Rok jedna
Produkt není určen k prodeji.
Komiks Batman - Evropa_348548064
Komiks Batman - Evropa
Produkt není určen k prodeji.
Komiks Batman - Zatracení_1269532923
Komiks Batman - Zatracení
Produkt není určen k prodeji.
Stavebnice Metal Earth Batman - Classic Bat-Signal, kovová_568820271
Stavebnice Metal Earth Batman - Classic Bat-Signal, kovová
Produkt není určen k prodeji.
Figurka Cable Guy - Batman_350841346
Figurka Cable Guy - Batman
619 Kč 749 Kč

Roku 1986 vytvořil Frank Miller a David Mazzucchelli strhující moderní verzi Batmanova zrodu. Oprostili legendu a vdechli jí nový život. Po Návratu temného rytíře, Millerově dystopiské legendě o Batmanových posledních dnech, je tu Rok jedna s novou vizí počátku klasické postavy.

Každé začátky jsou těžké. Ať už je člověk prodavač v drogerii, jezdí s ještěrkou ve skladu, nastoupí k policii nebo se vrhne na kariéru superhrdiny. Kultovní scenárista a malíř Frank Miller, autor legendárního Sin City, ve slavném Batman: Návrat temného rytíře ukázal, jak by asi mohly vypadat poslední dny ochránce Gothamu. A v Batman: Rok jedna se podívá na úplný začátek. A je to skvělé!

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

 

Batman: Rok jedna v kostce

  • Komiks o tom, jak se Bruce Wayne změnil v Batmana.
  • Temný příběh, který se vám dostane pod kůži.
  • Působivá minimalistická kresba.
  • Jeden z nejzásadnějších batmanovských komiksů vůbec.

To chci

Hrdinové vs. realita

Hlavním hrdinou ovšem není jen Bruce Wayne, ale i mladý, ambiciózní, a především čestný polda Jim Gordon. Oba teď přijíždějí do Gothamu, ten první strávil posledních několik let tréninkem bojových umění, pilováním svých detektivních schopností a studiem všemožných vědeckých oborů. Ten druhý se sem přestěhoval z Chicaga se svou těhotnou ženou. Neznají se a ani nevědí, že jim jde oběma o stejnou věc – o spravedlnost a bezpečnější ulice. A nebudou to mít snadné.

Zatímco Wayne vyráží ještě bez kostýmu a gadgetů do ulic a okamžitě dostane strašlivě po hubě, Gordon zjišťuje, že je pravděpodobně jediným poldou ve městě, který nebere úplatky a má úctu ke svému odznaku. Jeho parťák i šéf si nezadají se zločinci a buď od nich berou peníze, nebo se chovají stejně jako oni. Ani jeden z hrdinů se s tím však nechce smířit, a zatímco ten první si pořídí bojový oblek netopýra, druhý zkouší v mezích zákonů a pravidel konat dobro. V Gothamu zákony a pravidla nemají moc velkou váhu…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

 

Temné a opravdové

Frank Miller pojal první rok Batmana a Gordona jako atmosférický a velmi temný noir thriller. Gotham sice ještě není místo, po kterém by pobíhali maskovaní superhrdinové a honili vraždící psychopaty, ale bydlet byste tu asi i tak nechtěli. Zkorumpovaní policisté se už ani nepokouší předstírat, že stojí na straně těch hodných, mafiáni si myslí, že jim patří ulice a v každé druhé zapadlé uličce čeká na náhodného kolemjdoucího zoufalá prostitutka, nebo její agresivní pasák.

Zločinem prorostlé město dýchá z posledních sil a snad nikdo z jeho obyvatel už nevěří, že by ho šlo zachránit. A že by tu někdo mohl žít šťastný život. Je to vlastně příběh o místě, které ztratilo naději, teď do něj však přicházejí dva muži odhodlaní udělat vše pro to, aby mu ji vrátili...

Ačkoliv Miller svoje komiksy většinou i sám kreslí, tentokrát zůstal jen u scénáře, ale ono to vůbec nevadí, protože David Mazzucchelli tu s obrázky doslova čaruje. Už z prvních stránek na čtenáře padne deprese, protože Gotham je špinavý, temný, pořád v něm prší a prakticky každá postava, krom gangsterů a zkorumpovaných policajtů, tu balancuje na hraně zoufalství nebo šílenství. Díky Mazzucchellimu se vám špinavé ulice, nebezpečná zákoutí a všudypřítomné zoufalství dostanou pod kůži a při čtení Batman: Rok jedna vám nejspíš stejně jako jeho dvěma hrdinům dojde, že potřebuje ochránce, jenž ke své práci přistupuje méně naivně než Superman. A nebojí se ušpinit si ruce. Protože vytáhnout tuhle zkorumpovanou metropoli z bláta nebude žádná hezká práce.

Batman: Rok jedna je klasika, která k má už sice svoje roky, ale stárne s grácií. Nepříjemná atmosféra, skvěle napsané postavy Waynea a Gordona a atmosférická kresba jsou zárukou toho, že tuhle pecku neodložíte. Vlastně jediný výraznější problém téhle klasiky je, že není příliš dlouhá a že ten pád do temnot Gothamu by mohl být přeci jen trošku pozvolnější a depka při čtení ještě o kousek větší.

To chci

Hodnocení: 90 %

Scénář: Frank Miller

Kresba: David Mazzucchelli

Vydává: Nakladatelství Crew

Počet stran: 136

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze.

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru