Pro rozvoj české umělé inteligence. Tým experta Tomáše Mikolova získává přes půl milionu korun od GoodAI

Filip HouskaFilip Houska

tomas-mikolov

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

0Zobrazit komentáře

Hlavním cílem české společnosti GoodAI, kterou vede podnikatel a vývojář Marek Rosa, je podporovat co nejrychlejší vývoj tzv. obecné umělé inteligence, jež by řešila problémy jakéhokoliv druhu a prakticky by suplovala lidskou sílu. I proto GoodAI v srpnu ohlásilo zřízení grantového fondu v hodnotě 300 tisíc dolarů určeného na podporu výzkumných pracovníků v oblasti umělé inteligence. A část z něj nyní putuje i týmu vědce Tomáše Mikolova.

Tomáš Mikolov je jednou z největších českých osobností, která se zabývá umělou inteligencí, a za svůj profesní život toho stihl tolik, že by to vydalo na knihu. Pracoval totiž v Googlu, kde významně přispěl k vylepšení jeho populárního překladače, Microsoftu i Facebooku a po několika letech u největších technologických firem světa se vrátil do Česka. O své bohaté kariéře i důvodech, proč se rozhodl vrátit domů, podrobně mluvil v našem podcastu.

Jakmile se vrátil zpět do Čech, připojil se k výzkumnému týmu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) pod hlavičkou ČVUT a stal se jejím vedoucím. A protože se parta expertů okolo Tomáše Mikolova v tomto projektu zabývá právě umělou inteligencí a dalšími návaznými technologiemi, všimlo si jich GoodAI, které jim posílá grant ve výši 24 tisíc dolarů (zhruba 550 tisíc korun), aby své snahy urychlili.

„Cílem projektu je vymyslet učící techniky, které budou použitelné při řešení komplikovaných problémů, u nichž třeba není jasné, jak moc se blížíme k řešení. Tomuto se dříve věnovali například ve skupině Kennetha Stanleyho, který nyní působí v OpenAI. Vyvinuli přístup zvaný Novelty Search, kde jsou agenti odměňováni za to, že jsou jiní než ostatní,“ popisuje Mikolov pro CzechCrunch základ projektu, na němž společně se studenty ČVUT pracuje.

mikolov

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

Naproti tomu v našem projektu odměňujeme agenty za to, že se dokáží při řešení problémů dostat jako první tam, kam se dosud nikdo nedostal. Celý přístup je tak mnohem jednodušší, protože nemusíme definovat, co je to tzv. různost agentů – stačí, když se rozdílně chovají. První výsledky vypadají slibně, doufáme, že se během následujícího roku podaří náš přístup dále zobecnit, aby fungoval na co největší skupinu úloh,“ dodává.

Grant od GoodAI tak týmu Tomáše Mikolova může pomoci k dalším velkým pokrokům ve vývoji specifických algoritmů, které mohou umělou inteligenci ještě blíže posunout do roviny lidského chování. Fond ovšem není otevřen jen vědcům z Česka – je k dispozici všem odborníkům z celého světa, kteří se zabývají otázkami, jež GoodAI považuje pro dosažení obecné umělé inteligence za klíčové. Jak ostatně dodává šéf GoodAI Marek Rosa, v následujícím týdnu mohou podobné granty putovat i dalším odborníkům.

Zřízení fondu od GoodAI bylo představeno na soukromém workshopu Meta-Learning & Multi-Agent Learning Workshop, který společnost pořádala převážně online a vystoupili na něm výzkumníci z institucí Google Brain, DeepMind, University of Oxford, University College London nebo MIT.

„Vidím, že výzkum v oblasti modulárního meta-učení a multiagentního učení nabírá na obrátkách a zájem včetně vysoké kvality účastníků našeho semináře Meta-Learning & Multi-Agent Learning Workshop o tom svědčí. Jsem účastníkům vděčný, že se do workshopu zapojili a že svou prací posouvají kupředu z mého pohledu nejzajímavější směry dnešního výzkumu umělé inteligence,“ uvedl tehdy Rosa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym