Bývalý průmyslový areál ČKD v Blansku čekají opravy. Nový majitel chce komplex pronajímat

Nový vlastník někdejšího průmyslového areálu ČKD v Blansku chce co nejdřív začít s jeho opravami. Pak má v plánu jednotlivé části pronajímat dalším firmám. Aktuální majitel vydražil celý komplex, který byl několik let v konkurzu, na konci srpna zhruba za 82 milionů korun.

Některé budovy jsou zchátralé a je potřeba rekonstruovat hlavně střechy. Kromě toho je ve špatném stavu také vodovodní řad. Areál byl posledních 7 let v konkurzu, takže insolvenční správce dělal jenom ty nejnutnější opravy a investice. Některé budovy a dílny ale jsou opravené a dlouhodobě využívané. Pronajímají si je menší firmy.

Se stávajícími nájemníky se chce nový vlastník dohodnout. Největším zaměstnavatelem je mezi nimi ČKD Blansko Holding. Má několik stovek zaměstnanců. Další prostory nabídne po rekonstrukci Tomáš Novotný, což je jednatel firmy, která areál ČKD koupila, novým zájemcům.

„Chtěl bych najít nájemníky, ideálně z okolí Blanenska, kteří by tyto prostory obsadili. Jsem přesvědčený, že je areál vhodný především pro výrobní firmy nebo firmy, které se zabývají generálními opravami. Určitě to není vhodný areál pro nějakou logistiku a skladování,“ říká Novotný a předpokládá, že dokáže areál opravit zhruba do tří let.

Vlastní učiliště

ČKD mívalo i vlastní učiliště. Fungovalo do roku 2006 a pak se připojilo k těm objektům v areálu, které chátrají. Nový majitel má představu, že by dál mohlo být využívané pro vzdělávání.

„Budova učiliště se skládá ze dvou budov – jedna jsou dílny, ta problém s využitím nemá. Druhá je vlastní budova školy, ta by byla ideální ve svém prostředí, použít ji na nějakou školu či školku, jelikož se nachází v relativně pěkném prostředí říčky, jsou tam stromy, klid. Je od výrobního závodu odtržená zhruba 400 metrů.“ Podle Novotného může jít jak o státní, tak soukromé zařízení.

Za komunismu zaměstnávalo blanenské ČKD tisíce lidí. Po revoluci v 90. letech se ale dostalo do dluhů. Vše skončilo u soudu a bývalý ředitel šel dokonce do vězení. I další vlastník v čele s ruskými podnikateli skončil zadlužený. Věřitelé do insolvenčního řízení v roce 2010 přihlásili pohledávky za 1,5 miliardy korun. Neúspěšně se areál dražil loni za vyvolávací cenu 138 milionů korun. Letos se prodal za necelých 82 milionů.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související