Kapela Květy ohlašuje novou řadovou desku dvěma singly

Květy, foto Lenka Sedláčková
Květy, foto Lenka Sedláčková

 

Dvacet let už na české scéně vydává alba brněnská kapela Květy. A symbolicky za každou dekádu nyní zveřejňuje jeden singl ze své nadcházející deváté oficiální řadové desky nazvané Květy Květy. První videoklip vznikl ke skladbě Robot. Je o nenaplněné lásce a ve spolupráci s Martinem E. Kyšperským ho natočil režisér Jan Fuksa. Druhým vydaným singlem je skladba Do tmy, v níž se zpívá o tom, že se někam řítíme a nevíme kam.

Většina tvůrců se dnes snaží jít cestou co nejčistšího digitálního obrazu, autoři videoklipu ke skladbě Robot ale záměrně použili co nejšpinavější mix různých zdrojů. „Pracovali jsme s videem baletek natočeným kdysi dědou Jana Fuksy i procházkou zaznamenanou na mobil v co možná nejmenším rozlišení. Každý kousek videa je pak ošetřen barevnými filtry a často taky propojen s druhou projekcí, kterou jsme vyráběli snímáním věcí na zeď,“ říká frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský. „To video je způsob, jak si zatančit s někým, kdo je nepřítomný. Potkávají se v něm lidé, kteří se nikdy neviděli,“ dodává.

Album Květy Květy je především intimní vztahová deska. Pojednává o touze a izolaci, která začala dávno předtím než korona. O tom, že jediné, co má váhu, jsou mezilidské vztahy. Také proto kapela pro první videoklip vybrala skladbu Robot. Vizuální podobu druhého singlu Do tmy Květy představí až u příležitosti vydání alba. „Já k tomu napsal text o tom, že se řítíme a nevíme kam. Ale když o tom zpětně přemýšlím, tak to nemusí být jen negativní. Nemít jistotu je někdy jednoduše dobrodružné. Ty písně jsou o tom, jak se snažím se nebát. A taky o tom, že jediné, co má váhu, jsou mezilidské vztahy,“ říká Kyšperský.

Květy v nových skladbách i po dvaceti letech stále působí jako kapela, která má energie i nápadů na rozdávání. Po vydání posledního alba Spí vánoční pták (2017) si vybrala oddechový čas a její členové se pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektech. Elektropopové album Japonec Aleše Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského vyšly na konci roku 2018. Na jaře minulého roku sólovou desku Solárium v žánru folktronica dokončil a pod vlastním jménem vydal také Ondřej Kyas. Od roku 2019 pak Květy společně s Jakubem Kočičkou na bicí tvoří opět kvarteto.

Album Květy Květy vyjde 17. listopadu 2020 u Indies Scope. Obsahuje 11 skladeb a nahrávalo se ve studiu Jámor s Ondřejem Ježkem, který se postaral také o mix a mastering.

Další informace

http://www.kapelakvety.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/KV%C4%9ATY-948804335206848

 

Comments

comments

Vyhledat