Heřmanův Městec vede spor s ministerstvem vnitra o alkoholovou vyhlášku

27. říjen 2020 10:27

Na začátku roku začala v Heřmanově Městci platit vyhláška o zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Je to soupis míst, kde není možné si rozdělat lahev. Podobné vyhlášky platí například v Pardubicích nebo v Hlinsku. Jenže heřmanoměstecká pravidla se nelíbí ministerstvu vnitra. Podle něj je vyhláška výhodná pro město, ale už ne třeba pro podnikatele.

Vyhláška stejně jako podobné dokumenty vymezuje místa, kde se pít nesmí - patří tam třeba hlavní náměstí, okolí škol nebo zámecký park a Bažantnice. Taky je tam seznam výjimek, kdy zákaz neplatí - to jsou třeba silvestrovské oslavy nebo tradiční Bartolomějská pouť. To je všechno z pohledu ministerstva v pořádku.

Město ve výhodě?

Vadí ale jediná věta, a to, že se zákaz nevztahuje na akce pořádané městem nebo se souhlasem města. Tím si Heřmanův Městec podle ministerských úředníků zajistil nespravedlivou výhodu a to je taky celá podstata sporu.

Čtěte také

Výjimka má zvýhodňovat město třeba před soukromými podnikateli nebo firmami, které by chtěly pořádat nějakou akci, kde by se prodával alkohol. V takovém případě by si zájemce musel požádat o povolení. Zatímco město má výjimku automaticky.

Jenže to je podle starosty Heřmanova Městce Josefa Kozla (Živé město) taky jeden z důvodů, proč vyhláška vznikla. Aby se radnice vyhnula papírování v podobě správních řízení, kdy má povolit něco samo sobě. Třeba když pořádá městské slavnosti nebo třeba rozsvícení vánočního stromu.

Ministerstvo platnost vyhlášky pozastavilo. Trvá na tom, že výhoda pro město není opodstatněná a že bere prostor teoreticky těm, kdo by chtěli případně povolení nějaké takové akce napadnout. Město se ale může odvolat a taky chce ve sporu pokračovat, třeba až do fáze, kdy by měl o platnosti vyhlášky rozhodnout ústavní soud.

Spustit audio

Související