Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová: Důchodce musíme chránit maximálně. Domovy pro seniory čeká plošné testování

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
27. října 2020
12:32

Sociální služby v Česku minulý týden úspěšně vyzkoušely používání rychlých antigenních testů na nemoc covid-19. Na twitteru to dnes sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). S pomocí antigenních testů mají být plošně otestováni senioři v sociálních zařízeních, oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle údajů ministerstva zdravotnictví rychle přibývá nakažených seniorů, kteří patří ke skupinám obyvatel nejvíce ohrožených covidem-19.

„Minulý týden proběhla v sociálních službách úspěšná zkouška antigenních testů. Ty by mohly být díky rychlému výsledku velkým pomocníkem v boji proti covidu. Ministr Prymula přislíbil brzký plný rozjezd,“ sdělila v úterý na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Antigenní testy přináší výsledek rychleji, asi do 15 minut, ale jsou méně spolehlivé. V domovech, kde plošné testování odhalí rozšíření nákazy, bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) následovat testování spolehlivějšími PCR testy, u nichž je získání výsledků náročnější a trvá výrazně déle.

Průměrně 1600 nakažených seniorů denně

Podle aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví roste počet zařízení sociálních služeb, kde se nákaza koronavirem objevila.

Rychle roste také celkový počet nakažených seniorů v Česku, a to v průměru o 1600 denně. Od prvního října testy nákazu potvrdily u 25.000 lidí ve věku nad 65 let, nyní tak tvoří 14 procent všech lidí v Česku s covidem-19. Lidé ve věku nad 75 let představují 6,5 procenta nakažených.

V lůžkových zařízeních sociálních služeb se nakazilo za říjen zatím asi 3000 lidí - jak klientů, tak zaměstnanců. Za celé září bylo nakažených v těchto zařízeních méně než 1000. Celkem bylo zaznamenáno 152 zařízení, kde se v říjnu nákaza vyskytla.

Minulý týden ministr Prymula také uvedl, že by měly být antigenní testy postupně vyžadovány pro personál a nové klienty v zařízeních sociální péče, ve zdravotnických zařízeních nebo například v lázních.

Volání po větší ochraně seniorů

Vláda tak vyslyšela i volání odborné veřejnosti po větší ochraně seniorů. Iniciativa Jistota, která se snaží chránit seniory, vyzývala k zajištění testování zaměstnanců, kteří mohou být pro důchodce a starší nemocné klienty potenciálním rizikem. „Napříč celou politickou reprezentací opakovaně slýcháme, že je nezbytné tuto skupinu maximálně ochránit,“ podotýkala iniciativa. Žádala však konkrétní kroky.

Aby mohla být tato vysoce riziková skupina ochráněna, rozhodla vláda o uzavření domovů sociálních služeb a dalších zařízení pro veřejnost. Zákaz návštěv ministři prodloužili v pátek, platit má až do konce nouzového stavu, o jehož prodloužení vláda požádá Sněmovnu.

Rizikem tak pro seniory a lidi s demencí či jiným onemocněním zůstávají paradoxně ti, kteří se o ně starají - tedy personál domovů, který může přinést nákazu zvenčí, kde den za dnem narůstá počet nakažených.

Zůstaňte doma, vzkázala ministryně

Sama Maláčová se proto na twitteru přidala k apelům na lidi, aby zůstali doma a nikam nechodili - a pomohli tak mj. ochránit právě i seniory. „Chraňte zdravotníky, nemocné a seniory. Zůstaňte doma,“ vyzvala.

Ministryně upozorňuje, stejně jako další vládní kolegové, na to, že je potřeba omezit kontakty.

„Situace je velmi vážná. Prosím, dodržujte opatření, a kdo může, zůstaňte doma, maximálně omezte jakékoliv kontakty. Vím, že je to těžké. Ale chráníme tak sebe a hlavně ty nejzranitelnější mezi námi - seniory a nemocné. Fakt se na to prosím nevykašlete, teď jde vážně do tuhého,“ apelovala Maláčová na sociální sítí.

Doma nedávno muselo zůstat kompletní vedení sociální demokracie. V karanténě se ocitli poté, co se potkali s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Testy navíc prokázaly nedávno nákazu u vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka i místopředsedy ČSSD Michala Šmardy.

Rychlé testy

„Řešení k zastavení této kritické situace spatřujeme v plošném, povinném, plně hrazeném testování všech pracovníků pobytových sociálních služeb v přímém kontaktu s klienty, a to aktuálně ve frekvenci 1x za 5 dnů,“ řekl Blesk Zprávám před pondělním jednáním vlády za občanskou iniciativu Jistotu lékař a bývalý poslanec Boris Šťastný.

I on upozorňoval na to, že k plošnému testování by podle iniciativy mohly posloužit s ohledem na omezené kapacity a cenu PCR testů tzv. antigenní testy z výtěru nosohltanu. „Drtivá většina pobytových sociálních služeb disponuje zdravotnickým personálem schopným provedení a vyhodnocení takového testu zajistit,“ tvrdí Šťastný.

Dostat se k číslům, která uvádí přesný počet nakaženého personálu v pobytových zařízeních sociálních služeb, není jednoduché. Nepatří totiž k veřejně dostupným údajům.

Na oficiální dotaz Blesk Zpráv tiskové oddělení ministerstva práce a sociálních věcí reagovalo slovy, že to není jeho agenda: „Toto není gesce Ministerstva práce a sociálních věcí. V této otázce doporučujeme obrátit se na Ministerstvo zdravotnictví, případně ÚZIS.“

Podle našich informací je ale v oblasti sociálních služeb asi 150 klastrů - a zhruba 3000 nakažených klientů.

„V tuto chvíli, kdy už do zařízení nechodí více než 10 dní návštěvy, je možná nákaza už jen od personálu. Pravděpodobnost, že personál zanese nákazu do zařízení, je při stále vyšších počtech nakažených den ode dne stále vyšší,“ varoval Šťastný s tím, že domovy se snaží šíření nákazy předejít i upravením režimu, včetně zrušení různých společenských akcí.

Při první vlně koronavirové pandemie platilo v České republice nařízení vlády, podle kterého byly domovy pro seniory a podobná zařízení povinné zajistit  každých 14 dní testování svých zaměstnanců. Mimořádné opatření zveřejnil na twitterovém účtu tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Personál se v době mimo zaměstnání vrací do svého běžného prostředí, kde se může nakazit a onemocnět nemocí covid-19. Následně hrozí riziko zavlečení nákazy do zařízení a ohrožení klientů,“ je napsáno v tehdejším opatření vydaném ministerstvem zdravotnictví.

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa