Směs talentu, odvahy, nadšení a elánu – to je životní cesta, kterou se vydal YEMI A.D.

Směs talentu, odvahy, nadšení a elánu – to je životní cesta, kterou se vydal YEMI A.D.
Yemi se narodil v roce 1981 v Liberci jako obyčejný kluk s trochu neobyčejným vzhledem, za což vděčí svému nigerijskému otci, po kterém zdědil čokoládovou pleť. Kdyby žil Yemi v Americe, nejspíš už by od dětství zářil na Broadwayi a v hollywoodských projektech by byl jako doma.

Z Liberce byla cesta ke slávě trochu složitější, ale i tak už toho mladý muž v životě stihl hodně a dokázal se prosadit.

Yemi z rodinného hnízda vyletěl poměrně brzy a už v šestnácti se vydal na zkušenou do světa, kde se živil jako učitel tance a tanečník. Sám také studoval tanec, například v prestižní taneční škole v Los Angeles.

Když se na přelomu tisíciletí vrátil do rodné země, založil taneční společnost českých a zahraničních tanečníků a choreografů. Mladík je ale světoběžník a Česko je pro něj moc malá země, a tak většina jeho projektů má mezinárodní rozsah a pracuje ve městech jako je Londýn, Barcelona, Paříž, New York nebo Tokio. Známá je především jeho spolupráce s americkým hudebníkem Kanyem Westem, se kterým nakonec pracoval během jeho velkého amerického turné.

Yemi má velice široký rozsah své činnosti, kromě tanečníka, učitele tance a choreografa si občas vyzkouší své herecké schopnosti. Zahrál si třeba v českém populárním seriálu „Ordinace v růžové zahradě“ a v zahraničních projektech jako „Letopisy Narnie: Princ Kaspian“ (USA 2008), „Red Tails“ (USA 2012), „Případ nevěrné Kláry“ (Itálie-Česko 2009). Zahrál si také v celosvětové reklamní kampani Apple.

Především se zviditelnil jako úspěšný choreograf několika sérií nejsledovanějšího pořadu TV Nova „Tvoje tvář má známý hlas“.

Mladý muž byl v minulosti také úspěšným moderátorem televizní hitparády „Eso“ a také prvním českým korespondentem pro MTV Europe.

Svůj taneční um také občas uplatní v muzikálovém vystoupení.

Yemi je u mladých lidí velmi oblíbený, svědčí o tom i jeho aktivita na sociálních sítích a například v roce 2014 byl v anketě MF Dnes vybrán mezi 24 nejvlivnějších osobností Česka. Jeho zájmy sahají ještě dál, stal se také jedním z prvních ambasadorů „Cílů udržitelného rozvoje“ za ČR pro OSN.

V květnu 2020 se Yemi stal prvním českým členem projektu „Henry Crawn Fellowship Network“ a obdržel stipendium. Jde o program založený v roce 1997, který se snaží o vyhledávaní úspěšných podnikatelských leaderů a o poskytování vhodných nástrojů k vedení společnosti 21. století. Každý rok se do projektů zapojí vybraných 20 lidí ve věku 30-45 let. Dvouletý program se skládá ze 4 seminářů pořádaných v Coloradu. Do projektu se nelze přihlásit, účast je podmíněná nominací uznávanými vedoucími obchodních a profesních komunit.