Jak Berbr vládl fotbalu? Záběry ukazují, co se dělo při zmanipulovaných zápasech

Reportéři ČT: Kam sahal vliv Romana Berbra (zdroj: ČT24)

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr je ve vazbě. Policie ho obvinila z uplácení rozhodčích a zpronevěry. Reportéři ČT přinášejí záběry ze zápasů, které byly podle policie uplacené. Kam všude měl sahat vliv muže, kterého označují za vládce českého fotbalu? Tématu se věnovali Ondřej Golis, Hanuš Hanslík a Aneta Snopová.

Roman Berbr byl podle fotbalových osobností neomezeným vládcem s neomezenou mocí, obvinění z rozsáhlé korupce tak pro mnohé nebylo překvapením. O tom, že ovlivňuje zápasy v nižších ligách, se mluvilo roky. Muž, který začínal jako rozhodčí, působil v klubech a pracoval i pro Státní bezpečnost, prosazoval prý svoje zájmy velmi tvrdým způsobem a stejně tak potíral projevy nesouhlasu.

Podle Michala Listkiewicze, bývalého šéfa komise rozhodčích FAČR, se lidé proti Berbrovi báli promluvit. „Mnoho lidí mi potají řeklo, že pan Berbr je špatný člověk a ničí český fotbal. Ale všichni měli strach,“ říká.

Policie teď z korupce obvinila dvacet lidí, z nichž čtyři zamířili rovnou do vazby. Berbra, který už skončil ve vedení asociace, policie podle médií podezřívá i ze zpronevěry 850 tisíc plzeňského krajského fotbalového svazu. 

Policie podrobnosti vyšetřování nekomentuje. Podle dostupných informací zdokumentovala minimálně desítku fotbalových zápasů, jejichž výsledek Berbr s dalšími obviněnými podle vyšetřovatelů uplatil. Většinou šlo o zápasy Slavoje Vyšehrad, v jehož prospěch měli rozhodčí za úplatu zasahovat.

Ve prospěch Vyšehradu pískal brněnský policista

Například ze záběrů z loňského zápasu Vyšehradu se Sokolem Živanice vyplývá, že byl plný sporných okamžiků s udělováním žlutých karet, což může posloužit jako zastrašování týmu. V tomto případě Živanic. Rozhodčí Robert Hájek, brněnský policista, kterého už v minulosti vyloučila jihomoravská komise rozhodčích, pískal dle záběrů získaných Reportéry ČT ve prospěch Vyšehradu.

Vítězství Vyšehradu stálo podle policie v tomto případě nejméně 100 tisíc korun a v korupci se měli angažovat oba hlavní obvinění – Roman Berbr a šéf Vyšehradu Roman Rogoz. Berbr podle policejního obvinění zařídil, aby zápas pískali vybraní rozhodčí. Rogoz, který je také ve vazbě, pak měl prostřednictvím dalšího funkcionáře přímo před sídlem Fotbalové asociace na pražském Strahově předat rozhodčímu Robertu Hájkovi, přezdívanému Robin, zmíněných 100 tisíc.

Někdy se ale Berbr s Rogozem měli angažovat, i když Vyšehrad nehrál. Třeba v případě zápasu Olympie Radotín s FK Dobrovice. Radotín ohrožoval vyšehradský tým v tabulce, a tak zadání znělo, aby Radotín za zápas nezískal plný počet bodů. To se podařilo, protože v základním čase nezvítězil. Vyhrál až na penalty. Také rozhodčí tohoto zápasu Tomáš Grimm skončil ve vazbě.

Čtvrtým člověkem ve vazbě je bývalý fotbalista Michal Káník. Ten už byl přitom v minulosti v souvislosti s manipulováním a uplácením zápasů odsouzený.

Berbr měl také k ovlivňování rozhodčích využívat svou manželku, bývalou šéfku rozhodčích Dagmar Damkovou. Ta není z ničeho obviněna a na sociálních sítích svého manžela hájí. Právě na společný vliv Berbra a Damkové si už před pěti lety začali stěžovat někteří do té doby významní rozhodčí. Vesměs museli skončit a Berbr s Damkovou na ně podali žaloby. Žádali po nich omluvu i peníze.

Spor rozhodčího Tomáše Kovaříka s Berbrem a Damkovou dokonce vyvrcholil justičním skandálem. Ukázalo se, že soudkyně, která nejdříve rozhodla v neprospěch rozhodčího, udržovala intimní poměr s tehdejším šéfem Fotbalové asociace a Berbrovým přítelem Miroslavem Peltou.

„Když jsem to zjistil, byl jsem samozřejmě v šoku. Na druhou stranu průběh toho jednání byl tak divný, že samozřejmě naznačoval, že je tam rozhodně něco nekalého, že to nemůže být normální, že by zničehonic nedovolila předvolat svědky,“ vrací se k událostem Kovařík.

Soudkyni potrestal Nejvyšší správní soud ročním snížením platu a žaloba na Kovaříka skončila u dalších soudů s opačným výsledkem. Berbr s Damkovou prohráli.

S kauzou se spojuje mafie napojená na sázení v Asii

Některé žaloby ale stále soudy nedořešily. „Nedůvěra v náš fotbal byla obrovská a za vším stál Berbr, to bylo něco, s čím jsem prostě nemohl souhlasit. A byl jsem jeden opravdu z těch prvních, co jsem na to upozorňoval a se zlou se potázal,“ dodává bývalý reprezentant Ladislav Vízek, na něhož Berbr také podal žalobu.

Kdo měl z celé kauzy ovlivňování zápasů v nižších ligách profit? Spekuluje se o spojení kauzy Berbra se sázkařskou mafií napojenou na asijské on-line sázkové kanceláře. U českých kanceláří totiž nelze na nižší soutěže sázet tolik, aby dávaly smysl stotisícové úplatky. Zpravidla se totiž neprosází velké peníze.

„Podezřelé by to bylo například na divizi už od částky, která převyšuje pět tisíc korun. A když se bavíme o třetí lize, tak tam je to například deset tisíc korun. To už může být velmi podezřelé. Takže jedna z variant je, že pokud se takové sázky vůbec děly, tak probíhaly v zahraničí,“ myslí si Pavol Boško, bookmaker sázkové kanceláře Tipsport.

Obvinění z rozsáhlé korupce ve fotbale každopádně přišlo v době, kdy se ještě Fotbalová asociace nevzpamatovala z obvinění svého bývalého předsedy Miroslava Pelty. Obvinění Romana Berbra může spustit roky očekávané zemětřesení v zákulisí českého fotbalu. Výzvy k odstoupení ale vedení asociace zatím nevyslyšelo.

Už se však ozývají hlasy, že možná nešlo jen o manipulování s druholigovým či třetiligovým fotbalem. „Já se bohužel domnívám, že v průběhu vyšetřování se ještě ukáže, že i ta první liga možná byla tímhle ovlivněna,“ myslí si Pavel Šedlbauer, předseda představenstva FC Teplice, s tím, že by teď konečně mohlo dojít k očistě českého fotbalu.