27. října 2020 • 14:50

FAČR zvolí vládu po Berbrovi na jaře. Kdo bude (zatím) nasazovat sudí?

Autor: jon, šp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nové vedení českého fotbalu vzejde v době ovlivněné korupčním skandálem Romana Berbra a spol. z řádně svolané Valné hromady FAČR. Ta by se měla konat před červnovým EURO. Výkonný výbor fotbalové asociace tak odmítl svolávat volby předčasně. Řešilo se i hojně diskutované obsazení komise rozhodčích, která skončila po odvolání party vedené Jozefem Chovancem. Její provizorní složení zatím oficiálně známé není. Podle informací Sportu jsou dohodnutá dvě jména, třetí místo zůstává po několika odmítnutích neobsazené.



Při distančním zasedání schválil výkonný výbor několik zásadních věcí. Nová vláda nad českým fotbalem vzejde až z řádné valné hromady, které se uskuteční na jaře. Od ledna do března 2021 nejdřív proběhnou volby do okresních a krajských fotbalových svazů, jejich čelní představitelé mají z pozice delegátů zásadní vliv na složení nového vedení.

Po zadržení Romana Berbra a jeho rezignaci stávající předseda Martin Malík naznačoval, aby jednou z variant je svolání mimořádné valné homady na dřívější termín. S tím ale nesouhlasila moravská strana.

„Největší podíl viny má na sobě vedení FAČR a potažmo celý výkonný výbor. V roce 2021 bude volební valná hromada. Myslím, že místo rezignací by měl jasně zaznít pevný a co nejbližší možný termín dle Stanov,“ uvedl pro Sport Pavel Nezval, předseda Řídící komise pro Moravu.

Moravané ve výkonném výboru pak nejspíš přesvědčili zbylé kolegy, aby se nové vedení českého fotbalu zvolilo až poté, co proběhnou volby do krajských a okresních vedení. V nich je teoreticky možné se některých věrných následovníků Romana Berbra zbavit. 

Komise rozhodčích? Příhoda, Ubias i Hrubeš odmítli

Důležité bude i složení provizorní komise rozhodčích, což byl další bod jednání vedení FAČR. „Výkonný výbor schválil mechanismus fungování provizorní skupiny tří fyzických osob, které budou nasazovat rozhodčí a delegáty při restartu utkání profesionálních soutěží. Jedna osoba bude nominována do této skupiny za FAČR, další za LFA (Ligovou fotbalovou asociaci) a třetí jméno bude společnou nominací LFA a FAČR,“ sdělil FAČR ve svém komuniké z pondělního zasedání.

Konkrétní obsazení by mělo být známé do pondělí 2. listopadu. Komise rozhodčích je nutná k tomu, aby se mohly rozběhnout profesionální soutěže, tedy první a druhá liga. Nejvyšší FORTUNA:LIGA by se za ideálních okolností mohla spustit druhý listopadový víkend. Amatérské soutěže od třetí ligy niž byly z rozhodnutí výboru pro rok 2020 přerušeny.

V provizorní trojici pro nasazování sudích by měl být za Ligovou fotbalovou asociaci stávající člen Tomáš Bárta. Hodně se skloňovalo i jméno Radka Příhody. Bývalý rozhodčí s dobrou pověstí, který před necelými dvěma roky i na základě dění v českém fotbale aktivní kariéru ukončil, nicméně nakonec nabídku neakceptoval.

„Určitá jednání se zástupci LFA jsem absolvoval a za jejich zájem jim děkuji. Pro tuto chvíli jsme se nicméně na mém angažmá v provizorní tříčlenné komisi nedomluvili,“ potvrdil Příhoda.

Dalšími kandidáty na post v této skupině byli i předseda komise technických delegátů FAČR Emil Ubias či Roman Hrubeš. Ten ve FORTUNA:LIZE zaváděl VAR a před dvěma roky ho právě Roman Berbr společně s Jozefem Chovancem z komise vyhnali. Nyní však možné angažmá stejně jako Příhoda a Ubias odmítl. Hrubeš byl deníkem Sport osloven, nicméně už se nechtěl vyjádřit a za vším se rozhodl udělat tlustou čáru.

Kdo by tak vedle Tomáše Bárty, nominanta za LFA, v dočasné tříčlenné komisi mohl usednout? Podle všeho Jan Zahradníček, současný předseda komise rozhodčích Řídící komise pro Moravu. To by byl muž nominovaný ze strany FAČR. Jméno třetího společného člena je zatím nejasné. 

A poslední věc? Původní výkonný výbor měl dvanáct členů, po rezignaci Romana Berbra a Dagmar Damkové se počet snížil na současných deset. Doplňovat do plného počtu by se pak neměl.

Vízek: Berbra žalovat nebudu, nejsem jako on. Čistého fotbalu se nejspíš nedožiju
Video se připravuje ...

Růže mezi trny rezignovala. Jak na Damkovou reaguje předseda Malík?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Legenda, nebo úředník? Kdo by mohl vést FAČR po Malíkovi?
Video se připravuje ...

Naštvaný herec Nečas pálil ostře nejen do Berbra: Estébáci? Ať už táhnou, je mi z toho zle
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud