Chci, aby se lidé do Litomyšle vraceli, říká nový kastelán Petr Weiss

27. říjen 2020

Na začátku října nastoupil oficiálně do funkce kastelána litomyšlského zámku Petr Weiss. Po osmi letech tak vystřídal Zdeňku Kalovou, která se na vlastní žádost rozhodla ve funkci skončit.

„My jsme s mojí předchůdkyní měli tříměsíční souběh, abychom si stačili všechno předat, aby proběhly všechny inventury. A od prvního října jsme se vrhli do práce v poměrně rychlém tempu, protože jsme třeba převzali zpět do správy zámecký anglický park, kde je teď na podzim mnoho práce. A také jsme se pustili do úprav prohlídkových tras,“ vyjmenovává Petr Weiss, co všechno už stihl za několik týdnů ve své nové roli.

Dlouholetý pracovník Národního památkového ústavu vystudoval muzeologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a kastelánem není poprvé. „Do Litomyšle jsem přišel z jiného zámku, byly to Zákupy, kde jsem působil sedm let. A moje začátky u památkových institucí byly před 22 lety. Od té doby jsem vystřídal památek několik. Byl jsem třeba v Hořovicích, nebo na Sychrově,“ říká Petr Weiss.

Nabídka, která se neodmítá

K Litomyšli, kam se Petr Weiss dostal shodou náhod, má vztah od dětství. „Litomyšl přišla jako nabídka z čistého nebe. Asi bych neměl důvod odcházet ze Zákup jen tak. Ale byla to obrovská výzva dostat se na památku s puncem UNESCO. O to víc, že naše rodina pochází z Českomoravské vrchoviny a kdysi, když to byl všechno jeden Východočeský kraj, tak jsme sem jezdívali na ty „naše“ hrady a zámky.“

Průhled středním křídlem litomyšlského zámku s obnovenými pokoji

Rozdíly v péči o zámek například v Zákupech a památku UNESCO Petr Weiss nedělá: „Oba zámky jsou národními kulturními památkami. A to, že je Litomyšl památka UNESCO, je pro mě možná ještě o stupeň víc, co se týká zodpovědnosti. Jinak ta práce a to, jak památku chráníme, to by mělo být stejné ke každé památce.“

Příprava oprav pokračuje

Zdeňka Kalová v roli kastelánky odvedla v Litomyšli velký kus práce a kromě jiného dala impuls k velké a už velmi potřebné opravě památky. Jí nastartované procesy pokračují dál. „Naplno běží příprava té generální rekonstrukce, která bude zahrnovat hlavně sgrafitové fasády, komíny, střechy i část interiérů zámku. Po novém roce by mělo být vyhlášeno výběrové řízení na generálního dodavatele té rekonstrukce,“ říká nový kastelán.

Nové prohlídkové okruhy

S novým kastelánem obvykle přichází nový elán a nápady a to se týká i Litomyšle, kde se chystají nové prohlídkové okruhy. „My se na hradech a zámcích snažíme vracet interiéry co možná nejvíce do původní podoby. To platí i pro zámek v Litomyšli. Tam se vracíme k období 1. poloviny 19. století, kdy zámek vlastnil hrabě Antonín I. Valdštejn – Wartenberg a jeho manželka Kajetána,“ říká Petr Weiss o tom, co se aktuálně v Litomyšli děje. Nové trasy uvidí návštěvníci na jaře.

Kromě příprav na novou sezonu má nový kastelán i dlouhodobé plány. „Mým cílem je, aby se návštěvníci naučili jezdit do Litomyšle opakovaně. Aby se k nám rádi vraceli. To znamená, že upravujeme nejenom první, ale i druhou trasu, která se bude věnovat rodině Thurn-Taxisů. A chci využít taková ta skrytá místa, jako je věž zámku, nebo zákulisí divadla a další, aby se návštěvníci mohli těšit i na speciální záležitosti, které se běžně neukazují.“

Spustit audio

Související