Lásky mezi kapkami deště: Tereze Pokorné přineslo filmové znásilnění do života skutečnou lásku

Lásky mezi kapkami deště, Pokorná, Hrušínský
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Film Lásky mezi kapkami deště byl pro herečku Terezu Pokornou v mnoha ohledech výjimečný. Nejdříve chtěla utéct, když viděla, kolik dívek přišlo na casting. Když už roli dostala, musela se zase překonat a natočit nepříjemnou scénu se znásilněním. Nakonec se ale konal happy end, a to i s příchodem lásky do života.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 10. 2020 16:00

Líbí se vám filmy režiséra Karla Kachyni? Jeho umění si můžete připomenout filmem Lásky mezi kapkami deště, a to dnes ve 20:00 na TV Seznam. Žižkov, 30. léta 20. století. Přestože zde panuje nezaměstnanost, je toto předměstí plné svérázných lidí, klukovských part a sentimentálních starých krámků. A uprostřed toho všeho dívka, která prožívá svou první lásku.

Tak na tohle nemám!

Když se pořádal konkurz na roli Páji, rozhodla se Tereza Pokorná, že zkusí štěstí. Herectví si už vyzkoušela, a to ve filmech Hop a je tu lidoop a Radost až do rána. Když se ale dostavila na casting k Láskám mezi kapkami deště, napadla ji jenom jedna myšlenka: vzít nohy na ramena.

“Bylo tam tolik jiných dívek... myslela jsem, že nemám šanci uspět. Nakonec jsem zůstala, vytáhla si knížku a čekala, až na mne přijde řada,” svěřila se herečka. “Když mne zavolali, omluvila jsem se panu režisérovi, že neumím text. On jen odvětil, ať improvizuju. Kupodivu se mu to líbilo, takže mi oznámil, že jsem prošla.”

Nechali ji v tom

Všechno je jednou poprvé a totéž platí i o milostných scénách. Herec se musí nejprve oťukat, až pak to začne působit přirozeně. Násilníka si tehdy zahrál Jan Hrušínský. Tereza byla sice v tu chvíli ze všeho poměrně zmatená, ale plusem bylo, že nemusela hrát nahá či jen ve spodním prádle.

Perličkou ale bylo, že když se točily právě milostné scény, režiséra Kachyňu to zřejmě moc nezajímalo. V takových okamžicích měl s kameramanem diskutovat o fotbale. Ve filmu si kromě Hrušínského zahrál také Lukáš Vaculík. “Honza se mi líbil víc,” řekla herečka. “Byla jsem na starší muže.” A to byla rozhodně pravda.

Láska po osmi letech

Na lásku si musela počkat dlouhých osm let, ale stálo to za to. Kdyby nehrála v tomto filmu, režisér Juraj Herz by si jí zřejmě nikdy nevšiml. Obsadil ji jenom kvůli tomu, že si ji pamatoval z Lásek mezi kapkami deště. A právě během jejich první spolupráce se do sebe zamilovali.  A o jaký snímek šlo?

Byla to pohádka Kouzelné galoše. Když dotočili, emigrovali na dva roky do Německa. A hned první noc v novém bytě je čekal zážitek, který jako by vypadl z pera královny červené knihovny Rosamunde Pilcher. Když si totiž večer pustili televizi, běžely zrovna Lásky mezi kapkami deště. Jako by to bylo znamení, že mají spolu zůstat i v cizině, kde jim, svým způsobem, začal nový život.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lásky mezi kapkami deště

TV Seznam: Lásky mezi kapkami deště

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články