Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Národní divadlo v obývacím pokoji. Inscenace Volní jako ptáci je interaktivní pro školáky

Inscenace Volní jako ptáci. foto: Národní divadlo

PRAHA - Krásu z dramatu, pohybu a tance je potřeba sdílet i v době covidové. Národní divadlo myslí na studenty, kterým pandemie přerušila sociální styky. Za inscenací Volní jako ptáci stojí Tereza Dobiášová.
  17:00

Inspiračním zdrojem pro původní fyzické interaktivní divadelní představení byla perská mystická báseň ze 13. století Ptačí sněm. Námět zpracoval v knižní podobě například i populární ilustrátor Petr Sís.

„Nemůžeme zastavit život, a tak v době, kdy jsou zavřené školy a některá divadla nehrají, přicházíme s formátem, který přes digitální technologie umožní sdílení zážitků z tance a hry,“ vysvětluje autorka projektu Tereza Dobiášová.

Inscenace Volní jako ptáci.
Inscenace Volní jako ptáci.

Projekt Volní jako ptáci je z hlediska participace s publikem v českém prostředí úplně mimořádný formát. Představení jsou určená pro školní kolektivy a zájmové skupiny dětí mezí 12 a 16 lety, které se aktuálně nemohou fyzicky potkávat, protože jsou třeba v karanténě.

“Chyběl nám fyzický kontakt, prostor, učili jsme se zacházet s aplikacemi…,” popisuje přípravu online projektu tanečnice Běla Dobiášová. „Studenti ze svých monitorů reagují impulzivněji, než jsem očekávala, cítí se před kamerami svých počítačů zcela přirozeně. Během interakcí jsem měla pocit, jako bychom byli všichni společně v jedné místnosti a užívali si přítomný okamžik.”

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!