Hraje Sandler, režíruje autor Černobylu. Vzniká hvězdná adaptace české knihy

Kultura Kultura
27. 10. 2020 17:50
Ve filmové verzi románu Kosmonaut z Čech, který napsal český autor žijící v USA Jaroslav Kalfař, hlavní roli ztvární slavný hollywoodský herec Adam Sandler. Podle serveru Deadline.com již podepsal smlouvu s Netflixem, který adaptaci Kalfařovy prózy připravuje.
Adam Sandler přebírá cenu Film Independent Spirit Award za výkon ve snímku Drahokam.
Adam Sandler přebírá cenu Film Independent Spirit Award za výkon ve snímku Drahokam. | Foto: ČTK/APInvision

Kosmonauta z Čech má režírovat Švéd Johan Renck, autor všech pěti epizod minisérie HBO Černobyl, za niž získal dvě ceny Emmy. Scénář podle předlohy píše Colby Day, doplňuje server Deadline.com. Tutéž informaci otiskl server Variety.com.

"Na naši cestu k Chopře jsem si nemohl přát lepšího partnera než Adama Sandlera," říká režisér Renck v narážce na záhadné mračno, které se v románu objeví mezi Venuší a Zemí. "Se skvělým Netflixem za zády nás čeká neuvěřitelná výprava," slibuje Renck.

Čtyřiapadesátiletý herec Adam Sandler s Netflixem spolupracuje od roku 2015, účinkoval ve filmech Vražda na jachtě, Hubieho Halloween či Drahokam.

Dvaatřicetiletý Jaroslav Kalfař svou prózu vydal nejprve v angličtině pod názvem Spaceman of Bohemia. Rychle se dočkala recenzí v denících jako New York Times, Wall Street Journal či Financial Times, což u české literatury není běžné.

Kalfař následně přiletěl představit knihu do vzducholodi na střeše pražského Centra současného umění Dox. Nakonec vyšla také v Česku pod názvem Kosmonaut z Čech. Autor však rodnou řečí nepsal mnoho let, překlad proto přenechal Veronice Volhejnové.

Kosmonaut z Čech je sci-fi o cestě k záhadnému vesmírnému předmětu, která se ukáže být i cestou za poznáním sebe sama, a zároveň milostným příběhem o erozi lásky.

Jaroslav Kalfař.
Jaroslav Kalfař. | Foto: Libor Fojtík

"Složku třetí představuje společensko-historické téma roku 1989 jako přeryv, který zde má negativní podobu, protože vypravěčův otec pracoval u StB a jeho oběti cítí potřebu vyrovnat si účty i na dítěti," napsal v Hospodářských novinách kritik Petr A. Bílek, podle něhož pak čtvrtou složku příběhu představuje alternativní historie.

Autor směs drží zkušeně na uzdě, žánry střídá. "Román se velice dobře čte, pokud čtenáři nevadí, že vše je servírováno obezřetně, aby se i línější mysl nepřehltila," konstatoval Bílek, podle něhož kniha přesto působí sterilně.

"Vše je promyšleno, vycizelováno, ale stvořeno jaksi strojově a vykalkulovaně - takhle to zabere a bude se to líbit. Chybí tu schopnost se vypravěčsky odvázat a naslouchat imaginaci bez ohledu na efekt," uvedl kritik.

Jaroslav Kalfař se narodil roku 1988 v Praze. Jako patnáctiletý odjel za matkou na Floridu. "Chystal jsem se v Česku jít na gymnázium a Florida měla být jen dovolená. Jenže mně se tam zalíbilo, že jsem byl u mámy, to počasí, pláže," vzpomínal v rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalfař, který se pak anglicky učil hlavně z televize.

Na americké veřejné střední škole se mu nedařilo, diplom získal až na soukromé a úspěšný student se z něj stal teprve na univerzitě. V USA se protloukal s obtížemi: na složenky si vydělával jako číšník nebo za kasou v obchodním řetězci Target, později psaním a redigováním marketingových textů.

Roku 2012 mu Newyorská univerzita udělila stipendium a přijala ho do programu tvůrčího psaní, kde ho učil mimo jiné uznávaný dvaačtyřicetiletý autor Jonathan Safran Foer. Právě ten Kalfaře vybídl, aby raději než o americkém kosmonautovi napsal příběh o Čechovi. Dnes už Kalfař vlastní americké občanství. Za knihu Kosmonaut z Čech mu nakladatelství poskytlo zálohu 400 tisíc dolarů.

Žil jsem v New Yorku o konzervách a rýži, už jsem to skoro chtěl vzdát a pak jsem se potkal se svoji agentkou, říká spisovatel Jaroslav Kalfař. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy