Nepovolené čerpání? Alois Jirásek si do kalamáře nabíral gymnaziální inkoust

23. říjen 2020

Jmenuje se po něm nejstarší gymnázium Pardubického kraje. Na školu v Litomyšli nastoupil jako profesor dějepisu, českého jazyka a zeměpisu. Jeho novela Filosofská historie pojednává o studentském životě ve městě.

Gymnázium nese Jiráskovo jméno od roku 1990. „V jedné divadelní hře se zmiňuje, že psal školním inkoustem, takže nám vlastně trochu snížil majetek,“ konstatuje s úsměvem dnešní ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli Ivana Hynková.

Prestiž včera i dnes

Kromě legendárního spisovatele si se školou můžeme spojovat takové osobnosti jako je malíř Julius Mařák, spisovatel Jan Karafiát, fyziolog Jan Evangelista Purkyně. „I dnes máme mnoho úspěšných absolventů jako například Vladimíra Velebného. Ten založil firmu v Dolní Dobrouči vyrábějící kyselinu hyaluronovou. Mnoho našich absolventů se dostává na prestižní vysoké školy a slaví úspěchy na soutěžích a olympiádách.

Díky nové vestavbě vznikla i biologická laboratoř

Momentálně gymnázium běží v režimu distanční výuky. „Ponaučili jsme se z jara. Všem kantorům jsme zakoupili nové notebooky, jazykářům speciální sluchátka. Proškolili jsme se v platformě Teams. Dokonce i zasedání studentského parlamentu děláme on-line,“ říká ředitelka.

Studenty svým způsobem obdivuje. „Sedět několik hodin u obrazovky, a pak ještě dělat úkoly je velmi náročné. Ale musíme to zvládnout. Připravujeme je k maturitním zkouškám a na přijímací řízení na vysoké školy, takže musíme mít nějakou úroveň. Bojím se, že se do lavic jen tak nevrátíme. Bude hezké, když to bude po Vánocích.“

Zvýšit vzdělanost

Gymnázium v Litomyšli vzniklo v roce 1640, a to založením piaristické koleje. Její zakládací listinu podepsala majitelka litomyšlského panství Frebonie z Pernštejna. Aby se mohly vzdělávat i chudé děti, požadovala školu bezplatnou.

Letošní oslavy 380 let se kvůli nepříznivé epidemické situaci přesouvají o rok, až na podzim 2021.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související