Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Novým ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný. Kolegové ho hodnotí jako vynikajícího a pracovitého lékaře

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek ve 12:00 náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Ve funkci nahradí dosavadního ministra Romana Prymulu (za ANO). Blatný působí v brněnské Fakultní nemocnici jako náměstek a primář oddělení dětské hematologie.

Čtvrteční ceremoniál jmenování Blatného ministrem se uskuteční v Masarykově pracovně na zámku v Lánech, zúčastní se ho premiér Andrej Babiš (ANO). Podobně jako při jmenování Prymuly v září nebude vypsán fototermín pro média. Podle zástupců Pražské hradu je důvodem epidemiologická situace.

Vynikající lékař a správný člověk, říkají o Blatném kolegové

Jan Blatný působí ve Fakultní nemocnici Brno jako primář na oddělení dětské hematologie. Blatný je zároveň špičkovým odborníkem na hemofilii, tedy na nemoci spojené s poruchami srážlivosti krve. Je zakládajícím členem Českého národního hemofilického programu a v roce 2019 byl prezidentem organizačního výboru mezinárodní konference European Association of Haemophilia and Allied Disorders.

Od roku 2019 je držitelem titulu docent v oboru pediatrie. V minulosti působil Blatný v nemocnicích v Irsku.

Novým ministrem se stane lékař, který se specializuje na dětskou hematologii. Vedení Fakultní nemocnice Brno Blatného hodnotí jako vynikajícího a pracovitého lékaře. „Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk," řekl Štěrba. Nevadí podle něj ani to, že Blatný není epidemiolog. „V tuto chvíli to není epidemický problém, ale problém obecně medicínský. Je to věc, ke které má kolega Blatný nepochybně co říct," dodal Štěrba.

Podle poslance ODS a lékaře Bohuslava Svobody, který byl také šéfem České lékařské komory, je Blatný vynikající odborník na dětskou hematologii. „Samozřejmě ministerské zkušenosti jsou otázka jiná, ale odborné předpoklady má veškeré," řekl novinářům po jednání správní rady VZP.

Nový ministr obecně podle něj musí být člověk, který se nesmí bát. „Protože vstoupit do této řeky je velmi podobné pokusu o sebevraždu," dodal. Medicínsky podložená rozhodnutí bude muset umět prosadit navzdory politickému tlaku z oblasti ekonomie. „Nikdo neví, jak se jeho kamarád zachová v okamžiku, kdy bude stát proti pistoli. Ta úloha je natolik těžká, že dávat za někoho ruku do ohně, nejde. Ale doktor Blatný má předpoklady, že by mohl," dodal.

Kladně hodnotí Blatného i poslanec a další nemocniční náměstek Vlastimil Válek (TOP 09). „Je to slušný, pracovitý a inteligentní lékař. Jeho oddělení má velmi dobrou pověst. Práci dělá dobře," řekl Válek.

Možní kandidáti na post šéfa zdravotnictví má ve svých řadách i hnutí ANO

Válek označil situaci, kdy nekontrolovaně roste počet lidí nakažených koronavirem, za katastrofální. Ministerstvo by si měl vzít pod sebe premiér, sestavit tým odborníků, politicky ho krýt a potom za to vzít zodpovědnost, míní. „Pokud by se situaci nepodařilo zvládnout, byl by to jeho problém, pokud by se to podařilo, byl by to jeho úspěch," řekl Válek.

Nechápe, proč se funkce ministra nechopí některý z poslanců a lékařů z ANO. Jmenoval například předsedkyni výboru pro zdravotnictví Věru Adámkovou, bývalého ředitele Masarykova onkologického ústavu Rostislava Vyzulu nebo někdejšího ředitele břeclavské nemocnice Miloslava Janulíka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Jan Blatný, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, Miloš Zeman, Roman Prymula, jmenování, lékař, ANO 2011, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný. Kolegové ho hodnotí jako vynikajícího a pracovitého lékaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.