Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Heydrichiáda zblízka: Svědek popisuje neuvěřitelnou chladnokrevnost výsadkářů i strach v kritické chvíli

Autor: chal - 
27. října 2020
19:11

Celkem 262 lidí popravili nacisté 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen za pomoc parašutistům při atentátu na Reinharda Heydricha. Byl mezi nimi i mladší bratr Jana Kubiše Jaroslav, sám voják, jenž se aktivně zapojil do odboje.

Příběhy dvou parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka zná více či méně prakticky každý. Dvojice vojáků byla v exilu určena pro spáchání atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Akce byla úspěšná, Gabčík s Kubišem 27. května 1942 v pražské Libni vážně poranili Heydricha jedoucího v otevřené limuzíně a protektor po hospitalizaci v nemocnici Na Bulovce zemřel.

Smrt Reinharda Heydricha znamenala výrazný úspěch protinacistického odboje i exilové vlády v Londýně, nicméně nacisté jako odpověď rozpoutali teror během takzvané heydrichiády a popravili několik tisíc lidí. Šlo buď o naprosto nevinné Čechoslováky, tak jako v případě vyhlazení obcí Lidice a Ležáky, nebo o 262 vlastenců, kteří parašutistům během jejich mise pomáhali.

Osudy těchto 262 hrdinů veřejnosti nejsou tak známé jako příběhy Gabčíka s Kubišem. Bez jejich pomoci by ale atentátníci svůj náročný úkol zřejmě neměli šanci provést. Kubišovi při jeho misi pomáhali i jeho příbuzní, kteří za to zaplatili životem. Na popravišti skončil jeho otec František Kubiš, jeho bratranci i bratr Rudolf s nejmladším sourozencem Jaroslavem.

Jaroslav k armádě nastoupil už v 17 letech a za války se pak aktivně účastnil protinacistického odboje. Spolu se sousedem z Dolních Vilémovic Aloisem Denemarkem například ukrývali parašutistu Františka Pospíšila.

Když se jeho starší bratr Jan v prosinci roku 1941 vrátil se svým speciálním úkolem z exilu do Československa, sourozenci navázali kontakt. K jednomu setkání došlo i v Praze po atentátu na Heydricha, účastnil se ho i Alois Denemarek. Trojice měla sraz nedaleko Národního muzea. „Jenže my jsme ho nemohli poznat,“ popsal pan Denemarek pro Paměť národa.

V té době už bylo vyhlášené stanné právo, prozrazení by znamenalo jistou smrt. Slova Aloise Denemarka potvrzují, že šlo o velmi vypjaté chvíle. Přicházejícího Jana Kubiše totiž zastavil Němec, podle popisu pana Denemarka zřejmě příslušník gestapa. „Klobouk, kožeňák. On ho zastavil a teď Honza šahá do kapsy. Nám se takhle stáhly pr*ele, poněvadž jsme si mysleli, že vytahuje revolver. A on chtěl zapálit cigaretu,“ zavzpomínal na kritické chvíle pro Paměť národa.

Nacistům k dopadení parašutistů nakonec pomohl zrádce Karel Čurda. Němci se Kubišově rodině tvrdě pomstili. Přestože neměli důkazy, že by Jaroslav Kubiš bratrovi pomáhal, spolu se 262 dalšími příbuznými, známými a pomocníky, ho zatkli a transportovali do koncentračního tábora Mauthausen. Tam pak 24. října 1942 všechny popravili. Kromě Jaroslava to byli z Kubišových příbuzných jeho otec, bratr Rudolf se ženou, sestra Františka s manželem, tři nevlastní sestry, teta, sestřenice, dva bratranci a strýc.

Vzpomínky Aloise Denemarka pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národa nebo podpořte Paměť národa jinak na podporte.pametnaroda.cz.

poky-f ( 27. října 2020 21:38 )

U mne to byli NĚMCI !!

prudentiacz ( 27. října 2020 21:04 )

Tak já jsem dělal takový letmý rozbor a většina popravených měla německá příjmení, ale hlavně nikdo z nich nezemřel proto, aby tady někdo jejich obětí a hrdinstvím pohrdal. Zemřeli proto, že chtěli zastavit zlo,což případem Heydricha se jim zrovna povedlo.

Zobrazit celou diskusi