Vládní nařízení se dotkla i autoškol. Žákům hrozí opakování a další placení kurzu

Rozhovor s majitelem autoškoly k vládním opatřením

Vládní restrikce dopadly i na autoškoly a uchazeče o řidičské průkazy. Výcvik je zastavený a není možné provádět ani závěrečné zkoušky. Ty přitom absolventi autoškol musejí složit v zákonné lhůtě, která stále běží. Podle majitelů autoškol některým budoucím řidičům reálně hrozí, že zkoušky včas nedokončí a budou muset autoškolu znovu absolvovat od samého začátku.

Uchazeč o řidičák má ze zákona půl roku na to, aby zkoušku dokončil, včetně opravných termínů. Pokud to nezvládne, musí autoškolu absolvovat znovu. „Pak to znamená, že opravdu musejí začít úplně od nuly, tzn. musí znovu k lékaři, získat nové potvrzení, musí se znovu zahájit výcvik. Pochopitelně platí znovu celou částku,“ vysvětluje Lukáš Kobera, majitel liberecké autoškoly, která se specializuje na budoucí motorkáře.

Lhůta začíná běžet, jakmile žák poprvé usedne k písemným testům. Ne každý ale uspěje napoprvé a řadu opravných termínů může zhatit třeba nemoc nebo nedostatek zkušebních komisařů, a tedy dlouhé čekací lhůty na některých úřadech. „Někteří naši žadatelé absolvovali první zkoušku v létě, pak byly různé karantény, pak přišlo omezení, takže ten člověk ani ne vlastní vinou se může dostat do stavu, že nebude schopen dokončit výcvik,“ potvrzuje majitel jablonecké autoškoly Jan Hlavatý.

Nejhůř na tom jsou budoucí motorkáři, kteří měli poslední opravný termín absolvovat na přelomu října a listopadu. „Pokud se to uvolní v prosinci nebo v lednu, tak to pro ně nepředstavuje žádné řešení, protože jim ta lhůta přes zimu běží a oni v únoru, na začátku března zkoušku určitě vykonat nemohou, pro změnu z důvodu počasí,“ upozorňuje Kobera.

Ministerstvo dopravy situaci řeší

Jediným řešením je podle majitelů autoškol prodloužit lhůtu na složení závěrečné zkoušky, tak jako se stalo při nouzovém stavu na jaře.

Ministerstvo dopravy vzkazuje, že o hrozícím problému ví. Prodloužení prý přijde, jen zatím není jasné kdy a na jak dlouho. „Celý systém pro náhradní zkoušky vyhlásíme v momentě, kdy bude stabilizovaná situace, kdy budeme vědět, s čím budeme moci počítat. Určitě vše budeme komunikovat s dostatečným předstihem, ještě před koncem nouzového stavu," tvrdí František Jemelka, mluvčí ministerstva dopravy.

V každém případě ale bude odklad zkoušek pro absolventy autoškol nepříjemný. „Nemají možnost si prohlubovat výcvik, oni nám v podstatě vychladnou a ve chvíli, kdy se znova otevřou ty možnosti, tak s nimi budeme muset znovu zopakovat minimálně část praktického výcviku, aby byli schopni uspět u zkoušky,“ míní Hlavatý. Taková varianta se ale uchazečům o řidičák prodraží, cena za jednu kondiční jízdu se nejčastěji pohybuje okolo pěti set korun, ale může být i vyšší.

Tagy: