Zde může být vaše reklama.

Lidé dodržují opatření Olomouc je vylidněná i bez zákazu vycházení

Olomouc je vylidněná i bez zákazu vycházení

foto: Petr Pelíšek

27. 10. 2020 - 22:05

Vláda České republiky schválila zpřísnění opatření proti koronaviru. Nově vstoupí v platnost například zákaz nočního vycházení mezi 21. hodinou večer a 5. hodinou ráno. Zkrácenou otevírací dobu budou mít také obchody, ty budou muset zavírat už v osm večer a v neděli zůstanou zavřené. To platí od 28. října. Jak jsme zjistili – v Olomouci už je v devět hodin večer liduprázdno bez ohledu na zákaz, v srdci Hané jsou občané zodpovědní a nařízení dodržují.

„Opatření, která jsme učinili v posledních týdnech, se projevila jen minimálně,“ vysvětlil důvody na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Od 28. října bude zakázán volný pohyb osob na území ČR od 21:00 do 4:59 hodin až na výjimky (přehled viz níže). Venčení psa bude povoleno jen do 500 metrů od místa bydliště. „Vše ostatní zůstává, jak bylo,“ doplnil Prymula. Během dne se občané mohou pohybovat tak, jako doposud. Jsou povolené cesty do zaměstnání, na nezbytný nákup, nutné cesty za rodinou či cesty do přírody. „Pokud bude člověk zastaven policejní hlídkou, bude muset prokázat, kam jde, kde pracuje. To bude možné prokázat dodatečně, není třeba s sebou nosit dokumenty. Ale bude to kontrolováno,“ uvedl Prymula. „V ulicích se budou pohybovat policisté, o nasazení armády zatím neuvažujeme. Policisté budou mít právo občany legitimovat a zjistit, zda mají důvod k pohybu, nebo nikoli,“ podotkl.

Jak je zřejmé ve fotogalerii nebude v Olomouci moc co kontrolovat. Lidí jsou zodpovědní, už dnes se v „policejní“ hodinu v zásadě nikdo po ulicích netoulal.

Další články