Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalisté jsou před kvalifikací ME v nejistotě. S nominací se možná inspirují u fotbalistů

Dostanou možnost přípravy na listopadovou kvalifikaci mistrovství Evropy v domácím prostředí, nebo se vydají s předstihem na soustředění do Litvy? Čeští basketbalisté jsou kvůli koronaviru v nejistotě. Ve Vilniusu čekají svěřence trenéra Ronena Ginzburga dva duely: 27. listopadu proti Belgii a o dva dny později proti Dánsku.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Největší problém je, že nejsme jako národní tým schopní dostat ani od vlády ani od Národní sportovní agentury povolení k tomu, abychom vůbec mohli začít trénovat. Nikdo zatím výjimku basketbalu nedal," řekl manažer českých basketbalistů Michal Šob.

"Pakliže se nám podaří v průběhu nějakých deseti dnů od vlády získat to povolení pro trénink, tak bychom uspořádali domácí přípravný kemp nějakých deset dnů před odletem do té litevské bubliny. Pakliže ne, tak bohužel bude mít český tým přípravu jinde než v České republice," podotkl Šob.

Nejpravděpodobnější variantou v případě trvajících restrikcí je dřívější odlet do Litvy. "Nabízí se to, abychom tam odjeli týden dopředu a udělali si tam bublinu před bublinou FIBA. Furt doufáme v to, že Česká republika podpoří český nároďák, jediný tým z kolektivních sportů, který má šanci startovat na olympiádě, a udělají pro nás maximum, abychom se mohli připravovat v České republice," prohlásil Šob.

Je nám líto, video expirovalo.
Izraelský kouč basketbalistů Ginzburg získal české občanství

Kouč Ronen Ginzburg doufá, že bude mít i přes současné dění k dispozici všechny dostupné opory. "Doufám, že vybereme nejlepší tým, jaký můžeme v této situaci s covidem. Uděláme všechno pro to, abychom co nejlépe reprezentovali Českou republiku," prohlásil Ginzburg.

Ještě při nejistém startu NBA připadala v úvahu i účast Tomáše Satoranského z Chicaga, ale při současném plánu startu nejlepší ligy světa před Vánocemi a možném zahájení kempů na začátku prosince by tato možnost padla. Dávala by ale šanci na jeho účast na olympijské kvalifikaci na přelomu června a července v kanadské Victorii.

Inspiraci při tvorbě variant nominace hledají u fotbalistů, kteří se v říjnu představili na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku. Po odhalení případů koronaviru během reprezentační přestávky fotbalová asociace sestavila záložní tým.

"Pakliže se budeme připravovat v Čechách, zvolíme dvě verze družstva," přiblížil Šob s tím, že organizačně by nešlo o jednoduchou operaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články