MFDF Ji.hlava – letošní ročník se přesouvá do online prostředí

26.10.2020 at 15:00  •  Posted in Festivaly, Svět filmu by

Co nabídne festival dokumentárních filmů Ji.hlava?

 

   24. ročník Mezinárodního dokumentárního filmového festivalu začíná v úterý 27. října a skončí 8. listopadu. Přehlídka se letos kvůli pandemii koronaviru přesouvá výhradně na monitory a displeje. Nabídka zůstává ale i nadále bohatá – k vidění bude přes 250 snímků z různých zemí světa. Tvůrci slibují online debaty s tvůrci filmů a denní stream z ji.hlavského Majáku, který bude upozorňovat na zajímavé aktuality, diskuse a masterclasses.

   Zahajovacím filmem je snímek Nová šichta (viz foto) režiséra Jindřicha Andrše. „Režisér tu navazuje na svůj předchozí krátký film Poslední šichta Tomáše Hisema, oceněný před dvěma lety Zvláštní cenou poroty v sekci Česká radost,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Časosběrný dokument Nová šichta sleduje titulního horníka, který přišel o práci a rekvalifikuje se na programátora. Sekce Work in Progress, která každoročně představuje výjimečné filmy ve stádiu vzniku, uvede snímek Miloslava Šmídmajera Milan Kundera – od Žertu k Bezvýznamnosti. „Většina lidí říká, že bez Milana Kundery nemá smysl točit o něm film. Že je zcela nemožné se k němu a jeho přátelům přiblížit. A tak vyvstane otázka: Vzdát to, nebo to aspoň zkusit?“ popisuje režisér.

Posledni šichta

 

České i zahraniční dokumenty

     V rámci sekce Česká radost, která každoročně uvádí tuzemské dokumenty, bude uveden například snímek Vlci na hranicích režiséra Martina Páva, který zachycuje vztah lidí k vlkům vracejících se na Broumovsko. Film tematizuje vztah člověka a divoké přírody. Česká soutěž také přinese tři filmové portréty: filmaře Jana Švankmajera, výtvarníka Jana Jedličky a zpěváka Jožo Ráže. Surrealistu Jana Švankmajera portrétuje snímek Alchymická pec tvůrčí dvojice Jana Daňhela a Adama Oľhy. Osobnost Jana Jedličky, výtvarníka, fotografa a experimentálního filmaře, který kvůli politickým poměrům v Československu v roce 1968 emigroval do Švýcarska, přibližuje film Jan Jedlička: Stopy krajiny režiséra Petra Záruby. A film Věčný Jožo režiséra Jana Gogoly ml. je pak portrétem kontroverzního zpěváka kapely Elán Joža Ráže.

     Z dalších filmů, které budou uvedeny v rámci České radosti, stojí za zmínku filmová esej Bílá na bílé Viery Čákanyové. Během pobytu na Antarktidě autorka chatuje s umělou inteligencí, na témata z oblasti filmu, umění a smyslu života. Chybět nebude ani snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Jak Bůh hledal Karla. Film sleduje cestu „Českého Pepíka“, který vyrazil do Polska „poznat lásku k bohu“. Tím „Pepíkem“ je dokumentarista Karel Žalud. K sousedům jezdil několik let a zpovídal náhodné kolemjdoucí, ale i jeptišky, zástupce antisemitského Rádia Maryja nebo kněze obviněného ze sexuálního obtěžování.

   Kompletní přehlídku dokumentaristy Karla Vachka pak nabídne sekce Vachek 80. Celou filmografii slavného režiséra, který letos oslaví osmdesáté narozeniny, bude možné vidět v rámci akreditace. A co ještě program nabídne? Například nový díl Českého žurnálu – dokumentární série České televize. Tentokrát s názvem Vojna: Ztohoven. Režisérka Petra Nesvačilová natočila příběh „červených trenýrek“, které skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem namísto prezidentské standarty před čtyřmi lety.

   Zajímavé světové dokumenty nabídne sekce Opus Bonum, v níž bude uveden například snímek Jeden říká ne čínského režiséra Dayong Zhaa, který zachycuje zoufalý boj muže jménem Azhong proti brutální stavební lobby ve snaze uchránit svůj domov. Rostoucí čínská velkoměsta pohlcují venkov, tamější obyvatelé jsou nuceni uvolnit místo pro nové domy a podnikatele z měst. Sekce Mezi moři, která nabízí to nejzajímavější ze střední a východní Evropy, reflektuje téma hledání domova například snímkem Tomáše Rafa Uprchlíci jsou tu vítáni. Film zachycuje nejistotu běženců v uprchlických táborech v Berlíně. 

   Cena akreditace je 350 Kč (lze zaplatit i více). Z každé akreditace věnují organizátoři 60 % filmařům a rozdělí je spravedlivě podle toho, jak bude který film sledovaný. Pro diváky mimo území Česka bude velká část filmového programu zpřístupněna prostřednictvím portálu DAFilms.com (cena jednotlivého streamu bude 2–4 EUR). Další informace najdete na webu festivalu a také na festivalovém Facebooku a Instagramu.

Fotky: www.ji-hlava.cz

Marie Dostálová