Telefonním budkám zvoní hrana. Od ledna příštího roku zmizí z ulic

Od ledna příštího roku zmizí z ulic i těch několik telefonních budek, které ještě stále sloužily jako veřejné telefonní automaty. Provozovala je společnost O2 v rámci takzvané univerzální služby, která je dotovaná státem. Český telekomunikační úřad jí už ale tuto povinnost nenařídí. Z telefonních budek skoro nikdo nevolá.

Telefonních budek je teď v Česku asi 1 150, z toho přibližně stovka funguje na jižní Moravě. Jsou to přístroje, které v rámci takzvané univerzální služby provozuje společnost O2. Podle nařízení Českého telekomunikačního úřadu musely zůstat v obcích do 200 obyvatel a tam, kde není dostatečně silný mobilní signál.

Univerzální službu stát dotuje, na jeden automat to dělá asi 9 000 korun ročně. Ještě před pěti lety bylo v ulicích skoro šest tisíc telefonních budek, v posledních letech jich ale postupně ubývalo. Důvody jsou stále se snižující počet volání a boj s vandalismem. Už na konci minulého roku operátor O2 zrušil 2 750 telefonních automatů, které provozoval komerčně mimo univerzální službu, tedy bez dotace státu.

První telefonní budka v Čechách se objevila v Praze v roce 1911 a stála na Staroměstském náměstí. Největší rozmach zaznamenaly telefonní budky za socialismu. Na přelomu století společnost O2 provozovala přes 30 tisíc automatů. V řadě evropských zemí už telefonní budky skončily před několika lety, někde ale patří k ikonám místní architektury. Typicky třeba červené telefonní budky ve Velké Británii.

Sice hrozí, že se někteří lidé po zrušení veřejných automatů k telekomunikačním službám nedostanou, ale stále méně. O2 v posledních letech výrazně navýšilo pokrytí mobilní sítí 4G, takže míst bez signálu ubylo. Letos v červnu Rada Českého telekomunikačního úřadu rozhodla, že telefonní automaty jako takzvanou univerzální službu stát přestane dotovat. Proto ji nechce provozovat ani O2.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v této věci zahájil šetření z vlastní iniciativy. Argumentoval právě nedostatečným pokrytím signálem a také tím, že v některých krizových situacích mají telefonní automaty stále své opodstatnění. Konec univerzální služby tím ale neoddálil.

Projekt knihobudky

Některé telefonní budky ovšem zůstaly a i po 1. lednu zůstanou také v našich ulicích. Jen se z nich nedá telefonovat.

Čtěte také

Díky neziskovému projektu Knihobudky vznikly po celém Česku desítky veřejných knihovniček, kde si lidé můžou zdarma půjčit knihu. Řada knihobudek vznikla i nezávisle na původním projektu, často ve spolupráci dobrovolníků s obcemi a místními knihovnami. Nová knihobudka vznikla nedávno třeba v Nemojanech na Vyškovsku.

A jakýsi pomník všem doslouživším telefonním budkám vznikne na náměstí Republiky ve Znojmě. Jeho autorem je designér Maxim Velčovský, který se rozhodl svařit několik telefonních budek dohromady. Dílo už je ve výrobě a nainstalované by mělo být do konce letošního roku.

Většinu vyřazených budek ale takové vznešené poslání nečeká a skončí v druhotných surovinách.

Spustit audio

Související