InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V táborském Jordánu je příliš ryb a převažují nevhodné druhy. Kvalita vody se nelepší

TÁBOR – Množství a druhovou rozmanitost rybí obsádky v Jordánu sledují pracovníci českobudějovického Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR již několik let. Od roku 2018 byli na Jordánu několikrát. Projekt nese název Redukce biomasy nežádoucích druhů ryb za účelem snížení negativních projevů eutrofizace na nádrži Jordán a v jeho rámci byli pracovníci ústavu v Táboře letos už potřetí. Regulací nevhodného složení rybí obsádky by se měla udržet, případně zlepšit kvalita vody v nádrži nejen pro rekreační účely. Znamená to tedy zvýšit podíl dravců a omezit ryby kaprovité. Například kromě kaprů také přemnožené plotice, cejny, oukleje a podobně.

 

Pokud se ale chce v táborském Jordánu dosáhnout zlepšení kvality vody zejména pro rekreační účely, pak by rybí obsádka měla být asi pětinová, než zde na začátku projektu byla. V prvních říjnových dnech hydrobiologové z budějovického pracoviště Akademie věd pod vedením Jiřího Peterky dva dny zjišťovali v okolí Sokolské plovárny, jaký dopad měl na skladbu a početnost rybí obsádky biomanipulační odlov na konci loňského září/. K tomu se Jiří Peterka vyjadřuje. 

Jaké byly výchozí výsledky před třemi roky?

Na podzim v roce 2018 jsme nejprve zjišťovali druhy a množství rybí obsádky a došli k závěru, že Jordán je přeplněn rybami, zejména kaprovitými. V nádrži typu Jordán by mělo být asi 50 kilo ryb na hektar, v té době to ale bylo 350 kilo ryb na hektar. Početnost jsme zjistili asi 1500 kusů na hektar. Přebytek kaprovitých ryb má negativní vliv na kvalitu vody.

Mění se po třech letech množství ryb a jejich druhová skladba v Jordánu?

Výsledky a přesná čísla budeme mít k dispozici po vyhodnocení, zhruba koncem roku. Předběžně však mohu říci, že údolní nádrž se výrazně k lepšímu nemění. Stále převažují kaprovité ryby, je jich opravdu vysoká četnost. Zaznamenali jsme zvýšený výskyt plotice a cejna, naopak mírně ubylo ouklejí.

Výsledky předáváte městu jako vlastníku nádrže a to by mělo nedobrý stav řešit. Děje se tak?

Předpkládám, že ano. Jedná se s rybářským svazem, vysazují se dravé ryby a mění se plán odlovu. Také místní organizace Českého rybářského svazu upřesňuje, co mají rybáři lovit a co ne. Rozhodně by to neměly být větší dravé ryby. Jediné opatření, které je v současné době možné, je posilovat podíl dravých ryb.

A co jiné možnosti řešení tohoto problému?

Jako stěžejní vidím vybudování srážecí stanice fosforu na přítoku Jordánu. A to hned tak nebude, protože zastupitelé odmítli před lety koupit potřebný pozemek. Pokud město nezabrání přítoku živin, nemají redukce rybí obsádky odlovem význam. Zmanipulovat složení ryb odlovem stojí značné peníze a do dvou let je situace přirozenou cestou stejná. Do Jordánu jde v maximech 80 mikrogramů fosforu na litr. Pokud bychom chtěli dosahovat kvality vody vhodné pro rekreační účely, pak bychom se měli pohybovat pod hladinou 20 mikrogramů na litr. A samozřejmě
zamezit přísunu dusíku.

Budete ve vašem projektu pokračovat také v příštím roce?

Jednání s radnicí se nebráníme, ale pokud nedojde k zásadnímu omezení přítoku živin do Jordánu a vybudování srážecí stanice fosforu mezi Malým Jordánem a Jordánem, nevidím v tom smysl a patrně žádné aktivity v tomto směru vyvíjet nebudeme.



Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Oli 

    Reagovat

     

    A pokud je v nádrži moc plevelné ryby,řeší se to nasazením dravců,kteří sami přirozeně drží populaci plevele v mezích,ale to by se o to musel někdo tímto zabývat.raději se vyhodí peníze za nesmyslný odlov s rukou v ruce s Mo Črs.ono kápne pro všechny vždycky nějaká kapka.tvoření sinic,kterých je dost,přítomnost fosforu atd,není chybou ryb,kterých je dle mého málo,ale je vinou neschopných a neznalých rádoby chytráků na odboru ŽP a nejen tam.ono když vše stéká z okolních polí,kde je to samá chemie a mraky močůvky s hnojem,což se při deštích vsakuje i do Košínského a Tismence a to se někde musí projevit.to co předci věděli a budovali,tak dnešní neschopní zlikvidují!!!

    Vloženo 28.10.2020 19:53:55

  • Oli 

    Reagovat

     

    Je tam tak velké h... o,člověk tam nechytí rybu ani kdyby měl na háčku bůh ví co.a kdyby tomu tak bylo,tak proč rybáři dle svých stránek vysadili stovky kilogramů kapra?toto je jeden velký nesmysl,kvalita vody závisí na tom,že před nádrži není žádná retenční nádrž na zachytávání nečistot z polí atd. Na to jaksi naše hlavy pomazané zapoměli,když se odbahňovalo.ale vždy se najde důvod na co to svést.

    Vloženo 28.10.2020 15:12:56

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Jak výstižné. Město bylo proti okamžitému řešení problému, uchovalo si jej (problém) k dalšímu finančnímu ataku veřejných peněz, salámová metoda, na desítky let.

      Vloženo 28.10.2020 15:27:59

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace