Města znovu chystají pomoc podnikatelům. Většinou jde o odpuštění či odsunutí platby nájemného

28. říjen 2020 09:31

Města a obce v Královéhradeckém kraji zvažují nebo už přímo spouští pomoc podnikatelům, zasaženým opatřeními proti šíření koronaviru. Stejně jako po dobu jarního nouzového stavu je nejčastější formou pomoci odpuštění nebo odložení platby nájmu za městské nebytové prostory.

K odkladu platby nájemného sáhla například radnice v Trutnově, nájmy za poslední čtvrtletí letošního roku budou podnikatelé moci uhradit až v březnu.

Čtěte také

Proč město sáhlo k odkladu vysvětluje místostarosta Tomáš Eichler za Piráty.
„Hlavním cílem tohoto kroku je poskytnout takovou první pomoc. Aby podnikatelé, kteří jsou v městských prostorách, měli čas si vyřídit programy státní podpory a také aby nepřicházeli o hotovost v této době."

Širší škálu pomoci připravuje hradecký magistrát. Vedení města znovu obnovilo činnost pracovní skupiny, která během čtvrtka připraví materiál do pondělního zasedání zastupitelstva.

To by mělo schválit do značné míry podobný program jako na jaře, říká primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„My chceme pokračovat v tom, co můžeme. I když naše finanční možnosti už nejsou tak velké. Chceme pokračovat v odpouštění nájmů, odpouštíme penále z pozdních plateb."

Čtěte také

Hradec Králové ale stejně jako další města vnímá rozsáhlejší příslib pomoci, kterého se podnikatelům dostalo od vlády.
„Zdá se, že vládní pomoc bude širší než byla, takže budeme dávat pozor, aby ta pomoc nebyla duplicitní."

Právě s odkazem na připravovanou vládní pomoc zatím žádné konkrétní kroky nechystají v Jičíně nebo v Náchodě s tím, že pokud se situace změní, projednají všechno v obou městech znovu.

Rychnovská radnice zatím nerozhodla, zasedání zastupitelstva, které bude případné kroky projednávat, je v plánu až na 7. prosince.

Jasno naopak mají v některých menších městech

Třeba Jaroměř posuzuje všechny požadavky individuálně, plošnou pomoc nechystá, ale město je připraveno v odůvodněných případech nájem odpustit. A to i přes vládní pomoc, říká starosta Josef Horáček z Volby pro město.

„Samozřejmě i přesto, protože i když podnikatelé nějakou pomoc od státu dostanou, ale to zdaleka nebude stačit na to, aby se dostali do nějakých standardů slušného žití."

Finance, ekonomika, kalkulačka

A třeba Nechanice předběžně počítají s tím, že pokud bude nouzový stav trvat déle, bude radnice stejně jako na jaře odpouštět nejméně jeden nájem. Obecně platí, že města a obce se pomoci nebrání, její konkrétní podoba se ale může velmi lišit. Jednotný postup neexistuje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související