Venezuelská opozice oznámila zmizení tří svých členů

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó dnes oznámil zmizení tří členů protivládních sil. Informují o tom světové tiskové agentury. Venezuelské úřady potvrdily zadržení Rolanda Carreña, novináře a koordinátora opoziční strany Vůle lidu (Voluntad Popular).

Stranu založil a vedl opoziční předák Leopoldo López, kterému se v neděli podařilo uprchnout do Španělska poté, co se rok a půl ukrýval v rezidenci španělského velvyslance ve venezuelské metropoli Caracasu.

Podle generálního prokurátora Tareka Williama Saaba byl Carreño zatčen při páchání trestného činu. Opoziční předák podle prokurátora "dovážel zbraně a peníze s cílem vyvolat násilné činy". Podle venezuelského ministra informací Freddyho Nañeze se opoziční předák přiznal "k účasti na páchání trestných činů proti ústavnímu pořádku".

Představitelé venezuelské vlády a prokuratury neuvedli žádné informace o dalších dvou osobách, které podle venezuelské opozice zmizely. Podle lidskoprávních organizací ale venezuelské úřady často zatýkají členy opozice, aniž by o tom informovaly jejich blízké či veřejnost.

Agentura AP upozorňuje, že po odjezdu Leopolda Lópeze do Španělska venezuelské úřady zatkly devět lidí. Ve většině případů se jedná o místní zaměstnance španělského velvyslanectví, a to včetně dvou zaměstnanců ostrahy a kuchaře ve velvyslancově rezidenci, kde se López skrýval.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Juan Guaidó

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy