Generální oprava olomoucké radnice skončila. Částečně jí navrátila podobu před šesti sty lety

28. říjen 2020

Přesně 600 let letos slaví historická budova olomoucké radnice. Jako dárek dostala kompletně novou fasádu, opravu střechy, krovů i věže. Na její venkovní zdi se vrátily unikátní sluneční hodiny a nad vstupy barevné polychromované erby. Budově se tak alespoň zčásti vrátila původní barevná podoba.

„Teď to vidím poprvé vcelku, i když já už jsem práce dokončil před dvěma měsíci, tak jsem musel počkat,“ prohlíží si řadu barevných erbů nad jedním z vchodů do radnice restaurátor Radomír Surma.

„Ve středověku byla ta radnice ještě barevnější, než ji známe v současné podobě. Pigmenty jsem maloval stejnými barvami, jako byly použity v 16. století,“ dodává restaurátor, se kterým se díváme na západní stranu radnice, konkrétně na čtyři barevné erby. „Jsem rád, že se celá radnice rozsvítila a vytvořila se jasná barevná protiváha jedinému barevnému prvku, což byl na radnici orloj,“ dodává Surma.

Velkou diskuzi mezi odborníky i veřejností vzbudilo sundání těžkých věžních zvonů zvaných cymbály. Ty by měly být součástí expozice na nádvoří radnice. Tímto krokem se dokonce zabývala památková inspekce. Konstatovala, že operace nebyla šetrná ke kulturní památce, nicméně pokutu ani jinou sankci neudělila.

Podle primátora Miroslava Žbánka z hnutí ANO byla akce s cymbály poučením pro budoucnost. „Ten projekt by se musel vrátit o několik kroků zpátky uprostřed té stavby. My bychom jednak tu akci nedokončili, ohrozili bychom získání dotace. To, že nejsou na věži, že nebudou synchronizovány s odbíjecím mechanizmem, znamená, že by visely na věži a nikdo by je neviděl. Je to spíš ponaučení pro příště. Až se bude rekonstruovat nějaká jiná obdobně významná památka, aby se na tyto věci myslelo, abychom nebyli překvapováni nějakými ad hoc řešeními,“ uzavírá primátor.

Oprava fasády, střechy a věže olomoucké radnice stála 120 milionů korun. Z toho 80 milionů šlo z evropských dotací.

autor: bam
Spustit audio