Proč slavíme den, kdy vznikl jiný stát

28. 10. 2020 12:54:54
Pro nás je to DEN NEZÁVISLOSTI, státní svátek 28. říjen. A hlavní osobností naší svobody a samostatnosati je Alois Rašín.

Nezávislost a svobodu léta připravoval, promýšlel a organizoval Dr. ALOIS RAŠÍN.

Rašín od studentských let usiloval o samostatnost českých zemí, Masaryk ho za to neměl rád, snažil se prosazovat federalizaci Rakouska. Hodně Rašína neměl rád.

Na závěr svého studia práv napsal Rašín brožurku České státní právo (1891), kvůli které ho vyšetřovaly rakouské úřady. Podporoval v té době mladočeskou politiku. Zapojil se do činnosti Omladiny natolik aktivně, že kvůli tomu byl 14.2.1894 uvězněn na Borech v Plzni. Soud mu odebral akademický titul, ale po amnestii v listopadu 1895 jej získal zpět.

Rašín podpořil založení nové politické strany. Jmenovala se Česká strana státoprávní, ale také Radikálně státoprávní strana. Podílel se na přeměně Radikálních listů na deník.

Členem Národní strany svobodomyslné se Rašín stal v roce 1907 poté, co se změnilo vedení mladočechů. Ve volbách do Říšské rady roku 1911 se stal poslancem rakouské Říšské rady (celostátní parlament), kam byl zvolen za okrsek Čechy 31 (Klatovy). Usedl do poslanecké frakce Český klub. Na Říšské radě působil ve finančním a rozpočtovém výboru. Mandát ztratil 30. května 1917 na základě pravomocného rozsudku z 20. listopadu 1916.

Po vypuknutí 1. světové války se aktivně zapojil do odboje jako člen organizace Maffie. Roku 1915 byl zatčen a v procesu, který trval od 6. prosince 1915 do 3. července 1916, spolu s Karlem Kramářem, Vincencem Červinkou a Josefem Zamazalem odsouzen k trestu smrti pro velezradu a vyzvědačství. Rašín byl soudem zbaven akademického titulu. Podle svědků vynesení rozsudku trest přijal nejstatečněji, dokonce se po vynesení rozsudku smál. Před popravou jej zachránil nástup císaře Karla I. na rakousko-uherský trůn. Trest si odpykával ve velmi tvrdých podmínkách ve věznici v rakouském Möllersdorfu, kde sdílel celu společně s Karlem Kramářem. Ve vězení studoval ekonomickou literaturu (ekonomie tehdy ještě neexistovala jako samostatný obor, byla tehdy součástí právnického vzdělání a nazývala se hospodářské právo). Připravoval hospodářský program pro nový samostatný stát, promýšlel oddělení a stabilizaci poválečné měny, promýšlel právní postup, jak vyhlásit samostatnost. Trest byl mu nejprve zmírněn na 10 let. Bylo mu v rámci snah o dialog s opozičními silami naznačováno, že když požádá o milost, bude mu udělena. Rašín však odmítl žádat císaře o milost. Nakonec v červenci 1917 byl Alois Rašín spolu s dalšími odsouzenými stejně amnestován. Již během procesu se stal v očích české veřejnosti národním hrdinou. Po návratu z vězení se Rašín okamžitě aktivně zapojil do politického života. Znovu se přihlásil ke zkouškám na Karlově universitě a 22. září 1917 byl opět promován doktorem práv. Sepsal návrh deklarace nezávislosti kombinované s prozatímní ústavou. Návrh měl 70 článků. Od tohoto návrhu později upustil, protože deklarace nezávislosti musí být stručná a přehledná.

Protože Rašín jako jediný měl promyšlené kroky, co je potřeba udělat pro vyhlášení samostatnosti, stal se iniciátorem schůzky se zástupci dalších politických stran s Antonínem Švehlou, Jiřím Stříbrným, Františkem Soukupem a Vavrem Šrobárem. Předložil jim návrh, jak by mohla vypadat deklarace nezávislosti – tzv. první zákon. Text, který psal Rašín vlastní rukou, ačkoliv je nasán na obyčejném kancelářském papíře, je naší deklarací nezávislosti.

Takzvaní ‚mužové 28. října‘ kromě prvního zákona schválili ještě politickou deklaraci, kterou daleko více ovlivňoval Soukup.

Lide československý!
Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa. Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako jediný a oprávněný a odpovědný činitel do svých rukou správu svého státu.
Lide československý!
Vše, co podnikáš, podnikáš od tohoto okamžiku jako nový svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných národů.
Novými činy v těchto chvílích zahajují se nové, bohdá slavné dějiny Tvoje. Nezklameš očekávání celého kulturního světa, který se žehnáním na rtech vzpomíná Tvých slavných dějin, jež vyvrcholily v nesmrtelné výkony československých legií na západním bojišti a na Sibiři. Celý svět sleduje Tvoje kroky do nového života, Tvůj vstup do země zaslíbené. Zachovej štít čistý jako jej zachovalo Tvé národní vojsko: Československá legie. Bud' si stále vědom, že jsi občanem československého státu nejen se všemi právy, nýbrž i povinnostmi.
Na počátku velikého díla ukládá Ti Národní výbor, ode dneška Tvá vláda, aby Tvé chování a Tvá radost byly důstojny velké chvíle nynější. Naši osvoboditelé Masaryk a Wilson nesmí býti zklamáni ve svém přesvědčení, že dobyli svobody lidu, který dovede sám sobě vládnouti, ni jediným rušivým činem nesmí býti zkaleny nynější veliké okamžiky, ni jediný z Vás nesmí se dopustiti ničeho, co by mohlo vrhnouti stín na čisté jméno národa.
Každý z Vás musí bezvýhradně šetřiti všeho, co jinému jest svato.
Svobody osobní, majetku soukromého nesmí býti dotčeno. Podrobte se bezvýhradně rozkazu Národního výboru.
V Praze, dne 28. října 1918.
Za Národní výbor československý:
Dr.Fr.Soukup v.r., Dr.Vavro Šrobár v.r. Antonín Švehla v.r., Jiří Stříbrný v.r. JUDr.Al.Rašín v.r.

Rašín také do detailu promyslel a dlouhodobě v konspiraci připravoval zřízení provizorní struktury, která převezme roli státní správy, na základě organizačních jednotek Sokola, 28. října tuto strukturu aktivoval. Využil při tom jak organizované územní struktury Sokola, tak i toho, že Sokol dostal privilegium disponovat střelnými zbraněmi a cvičit své členy ve střelbě. Pokojné převzetí moci se nakonec Rašínovi dokonale podařilo. Faktickým zakladatelem Československa byl Alois Rašín.

Po vzniku Československa ve funkci ministra financí se Rašín stal první obětí komunistické ideologie u nás – 5.1.1923 jej zákeřně zezadu střelil dvěma ranami z pistole komunista Josef Šoupal. Na těžká zranění Rašín zemřel 18.2.1923.

Autor: Jiří Payne | středa 28.10.2020 12:54 | karma článku: 19.21 | přečteno: 534x

Další články blogera

Jiří Payne

Spravedlnost je podmínkou demokracie

Přemýšlejme v souvislosti s nejmenováním soudce Roberta Fremra k Ústavnímu soudu a v souvislosti s probíhající diskusí o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi o spravedlnosti u nás.

20.9.2023 v 20:17 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 362 | Diskuse

Jiří Payne

„Operace postupuje podle plánu!“, říká Putin

Ale nám se možná na první pohled zdá, že tomu tak není. Měli bychom si znovu položit otázku: jaký plán vlastně Putin uskutečňuje? Chystal ho nějakých patnáct let.

29.8.2023 v 0:27 | Karma článku: 18.57 | Přečteno: 727 | Diskuse

Jiří Payne

Nezamýšlené důsledky manželství pro všechny

Zkusme se zamyslet, zda návrhy na manželství pro všechny nezpůsobí nové diskriminace? Jaké to může mít důsledky?

22.8.2023 v 15:56 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 981 | Diskuse

Jiří Payne

Pane ministře: Je to ostuda

Ministr Vít Rakušan si pochvaluje Dohodu o evropských pravidlech o společné migrační politice. Zkusme se zamyslet, zda nám bude převrácená solidarita fungovat.

15.6.2023 v 12:47 | Karma článku: 32.43 | Přečteno: 982 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.38 | Přečteno: 852 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 323 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3103 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1790

Bývalý jaderný fyzik, bývalý programátor, bývalý pečovatel, bývalý topič, bývalý poslanec, bývalý poradce, bývalý poslanec EP, nyní nezávislý píšící důchodce. 

www.payne.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...