„Možná už jsem trochu okoukaný, protože přeci jen osm let působit v čele samosprávy Pardubického kraje, se to tak může na první pohled zdát. Byl bych rád, abychom zapomněli na nejrůznější sváry a krajskou samosprávu vnímali jako nedílnou součást veřejné správy,“ prohlásil při přijetí nominace Martin Netolický.

Smírný tón nominačního projevu ocenil i Netolického největší předvolební rival a kandidát na hejtmana Martin Kolovratník (ANO). „Za sebe i své kolegy ze zastupitelského klubu hnutí ANO mohu garantovat, že chceme být opozicí důslednou a pečlivou a stejně tak opozicí spolupracující a korektní. Vnímám to jako podanou ruku, kterou rádi přijmeme,“ uvedl Kolovratník.

Během více než čtyři hodiny trvajícího zasedání to však na nějakou budoucí selanku nevypadalo. Zostra se opoziční zastupitelé ANO a Pirátů pustili do některých kandidátů na radní.

Martin Netolický
Hejtmanem se stal dle očekávání znovu Netolický

Největší výhrady měli ke kumulaci funkcí prvního náměstka a radního pro dopravu Michala Kortyše (ODS), který kromě práce na kraji zasedá v Senátu a litomyšlské městské radě. Padly i konkrétní dotazy, jak bude Kortyš jako uvolněný a placený radní všechno stíhat.

„Práci se snažím opravdu věnovat na sto procent. Je to o týmu lidí, které kolem sebe máte,“ bránil se Michal Kortyš. V tajném hlasování dostal důvěru 27 zastupitelů. Další dva náměstci Roman Línek (KPK) a Michaela Matoušková (STAN) dostali shodně 33 hlasů.

Opozice kritizovala i údajnou nekompetentnost některých radních. Bez předchozích zkušeností byli podle ANO a Pirátů do krajských funkcí nominováni Josef Kozel (3PK), Miroslav Krčil (3PK), Alexandr Krejčíř (ODS) nebo Michaela Matoušková.

„Každý jsme prošli mateřskou školkou, základní a střední školou. Nechci to úplně zlehčovat. Doufám, že školství budeme vnímat jako apolitickou oblast,“ opáčil na dotaz zastupitele Filipa Mezery (Piráti) kandidát na radního pro školství Kozel.

„Životní prostředí a zemědělství jsou věci, kterými se, nejen z pozice starosty Hlinska, poměrně dlouho zabývám,“hájil svoje kompetence Miroslav Krčil.

Ilustrační foto.
Do krajských nemocnic se za tři dny přihlásilo 300 dobrovolníků

Zastupitelé ANO i Pirátů navrhli, aby ve vedení kraje zasedlo sedm namísto devíti radních a dva, namísto tří hejtmanových náměstků. Vzhledem k tomu, že koalice 3PK, ODS, Koalice pro Pardubický kraj a STAN, disponuje v zastupitelstvu většinou (27 ze 45 hlasů), však jejich návrhy spadly pod stůl.

Neuspěli ani s žádostí, aby radní zveřejňovali svoje pracovní diáře. „Nejsme si jistí, že to, co říkáte, jak všechno stíháte, vstanete o hodinu dřív a chodíte o hodinu později spát, je pravda,“ prohlásil Jan Procházka (ANO).

Největší podporu mezi radními získal Pavel Šotola (KPK 41 hlasů), následován Ladislavem Valtrem (ODS 33), Josefem Kozlem (30), Miroslavem Krčilem (28) a Alexandrem Krejčířem (27).

Složení rady

hejtman Martin Netolický (3PK), zodpovědný za finance a hospodaření.

1. náměstek Michal Kortyš (ODS), zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost.
2. náměstek Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj), zodpovědný za investice a kulturu.
3. náměstkyně Michaela Matoušková (STAN), zodpovědná za zdravotnictví.

Josef Kozel (3PK), radní pro školství.
Miroslav Krčil (3PK), radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství.
Alexandr Krejčíř (ODS), radní pro majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government.
Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), radní pro sociální péči a neziskový sektor.
Ladislav Valtr (ODS), radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.