Je to tragický a dojemný příběh. Petr, pracovník Vězeňské služby, se obětoval, když svým tělem chránil dceru při šílené střelbě Ctirada Vitáska (†42) loni v ostravské fakultní nemocnici. Dívce sice zachránil život, sám ale zraněním podlehl. Spolu s ním zemřelo dalších šest nevinných lidí.

Vzpomínky na tragédii nemizí

To také stojí ve zdůvodnění, proč se ho prezident rozhodl vyznamenat. Přestože oficiální akt předávání vyznamenání se letos nekonal, prezidentská kancelář zveřejnila alespoň seznam vyznamenaných osob a mezi nimi figuruje i jméno hrdiny z Ostravy. Je to svým způsobem připomenutí všech obětí běsnícího střelce a připomínka tragédie, která by neměla být nikdy zapomenuta.

„Při střelbě dne 10. prosince 2019 v čekárně traumatologie nemocnice v Ostravě bylo během útoku vraha Ctirada V. nelegálně drženou zbraní smrtelně zasaženo šest lidí, sedmá oběť zemřela na následky zranění. Poranění utrpěli i další lidé. Jednou z obětí této střelby se stal i nstrm. Petr Lang, příslušník vězeňské služby Věznice Heřmanice. V osudný den doprovázel na ošetření do fakultní nemocnice dceru, kterou hrdinsky zakryl vlastním tělem a zachránil ji za cenu obětování vlastního života,“ ocenil prezident jeho skutek, který bude s největší pravděpodobností znovu připomenut i během příštího podzimu. Kvůli epidemii koronaviru hodlá totiž prezident řády a medaile předat příští rok. Hrad seznam všech letošních oceněných zveřejnil na svých internetových stránkách.

Vyznamenán za statečnost

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal Langovi udělil už krátce po střelbě medaili Za statečnost in memoriam. Nyní má následovat ocenění nejvyšší. „Má za sebou hrdinský čin. Jsme moc rádi, že vyznamenání dostane. Určitě si jej zaslouží. Tak jsme to i prezentovali v minulosti. Pro VS se jednalo o velkou tragédii. Raději bychom ale byli, kdyby byl mezi námi,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Střelba v budově polikliniky ostravské fakultní nemocnice byla podle výsledků vyšetřování rozšířenou sebevraždou. Vrah 10. prosince 2019 útočil s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se zabít a nechtěl v tom být sám. Policie případ odložila, protože pachatel je mrtvý.

Pocta od Vězeňské služby

Při střelbě zemřeli hned dva současní a jeden bývalý zaměstnanec Vězeňské služby. Všichni v čekárně polikliniky byli ve svém volnu. Kromě Langa, jenž vlastním tělem chránil dceru, kterou doprovázel na vyšetření, střelec zabil také devětatřicetiletého Petra Šroma (†39), řidiče z ostravské vazební věznice a muže (†46), který VS opustil před lety.

I proto měla při ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu držet čestnou stráž také čestná jednotka Vězeňské služby. Akce se měli zúčastnit i Langovi kolegové z věznice v Ostravě-Heřmanicích. Někteří věří, že takto budou moci kolegy uctít příští rok.

Gott, Fiala i Kubera

Za boj proti koronaviru Zeman ocenil i zástupce armády, hasičů či policie. Mezi vyznamenanými nechyběl ani končící ministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva udělil prezident zpěváku Karlu Gottovi, který loni zemřel. Posmrtně vyznamenání dostal i herec Karel Fiala, jehož proslavil film Limonádový Joe. Zeman se nejvyšší státní vyznamenání chystal udělit i Jaroslavu Kuberovi (ODS), který začátkem roku zemřel ve funkci předsedy Senátu. Vdova Věra Kuberová ale již dříve ocenění odmítla převzít.

Fotogalerie
21 fotografií