Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Film Rašín

28. 10. 2020 | Televizní tipy
Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil v hlavních rolích dramatického příběhu Rašín o konci Rakousko-Uherska, o vzniku samostatného Československa a jeho hrdinech Aloisi Rašínovi a Karlu Kramářovi, kteří neprávem zůstali ve stínu Masaryka a Beneše. Premiéra filmové verze výpravného filmu České televize.

Ve filmu Rašín dále hrají: Z. Stivínová, L. Vlasáková, T. Töpfer, V. Jandák, V. Preiss, J. Novotný, J. Plouhar a další. Kamera M. Janda. Scénář a režie J. Svoboda (Premiéra)

Vyhlášení samostatného Československa si každoročně připomínáme 28. října jako významnou událost, která je nejčastěji spojována se jmény Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše. V tento slavnostní den Česká televize do svého vysílání připravila filmové zpracování příběhu mužů, kteří neprávem zůstali ve stínu zmíněných dvou slavných jmen. Byli to především Alois Rašín a Karel Kramář, kteří se po rozpadu Rakousko-uherské monarchie o vznik Československa zasloužili stejnou měrou. Zatímco Masaryk s Benešem působili v zahraničí, Rašín s Kramářem film Rašínorganizovali informační síť a dodávali exilové vládě potřebné informace o mocnářství a podporovali jejich činnost zevnitř.

Po vyzrazení tzv. Maffie byli mezi uvězněnými samozřejmě také Rašín s Kramářem a oba byli odsouzeni k trestu smrti. Rozsudek přenesli k podpisu císaři v době, kdy ležel v bezvědomí na smrtelné posteli. Nově zvolený císař jim v rámci amnestie zmírnil tresty smrti na patnáctileté vězení. Díky tomu se pak mohli osobně zasloužit o vznik našeho státu, který vyvrcholil událostmi v říjnu 1918. Scénář k filmu napsal Jiří Svoboda, který tento film pro Českou televizi také režíroval.

Do hlavních rolí filmu Rašín obsadil vynikající herce Ondřeje Vetchého jako Rašína a Miroslava Donutila jako Kramáře. V rolích jejich manželek excelují Zuzana Stivínová a Lenka Vlasáková, stejně jako Tomáš Töpfer ve významné postavě hlavního žalobce Premingera. Film nabízí nejen náhled do naší minulosti, do doby, kdy národní hrdost a vlastenectví patřilo k základnímu charakterovému vybavení každého člověka, ale nabízí také velké dramatické příběhy těch, jejichž životy byly naplněním významu slov „zasloužil se o stát“.

Film Rašín lze sledovat 28. 10. 2020 od 21 hodin na ČT1!


Zdroj, foto:Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Film Rašín:

Film Rašín
Film Rašín
Film Rašín
Film Rašín
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !