Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Graubner vyzval k dodržování opatření, biskup Wasserbauer k bohoslužbám na hřbitovech

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, Apha.cz / 28. října 2020 21:51
Arcibiskup Graubner vyzval k dodržování opatření, biskup Wasserbauer k bohoslužbám na hřbitovech

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Palickap / Creative Commons

Olomouc, Praha - K dodržování vládních opatření zaváděných proti šíření koronaviru věřící vyzval olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner. Namísto setkávání na bohoslužbách by se věřící měli soustředit na čtení biblických textů, modlitbu a slavení v rodinném kruhu a podobně. ČBK jeho výzvu zveřejnila na svém webu.

Zmiňuje v ní, že se šíří názor, že omezení daná vládními nařízeními se nevztahují na bohoslužby, protože účast na bohoslužbě je výkon ústavou zaručeného práva podle listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky. "Právní názory na tuto věc mohou být a jsou různé. Rozhodující by bylo vyjádření Ústavního soudu," uvedl Graubner. Čeští a moravští biskupové na svém společném setkání minulý týden konstatovali, že v současné době není možné se účastnit eucharistie coby veřejné bohoslužby, tak jako za normálních okolností.

"I kdybychom měli právo se scházet na bohoslužbách, není nutné toto právo využívat, neboť bychom jako křesťané měli být v této situaci především solidární, ohleduplní a měli bychom jít příkladem. Prosím, dodržujme tedy příslušná omezení," uvedl Graubner.

"Prosím, dejme příklad celé společnosti tím, že s ní poneseme 'tíhu dne i horko' současné situace. Buďme ohleduplní a vždy připraveni pomoci. Nezapomínejme na modlitbu stejně jako na dobré skutky," dodal s odkazem na dřívější výzvu ke společné modlitbě každý večer od 20:00, k níž se může připojit každý sám či rodina.

Pražští biskupové vyzvali ke slavení bohoslužeb na hřbitovech

K výzvě arcibiskupa se připojil i pomocný biskup pražský a generální vikář Zdeněk Wasserbauer v dopise kněžím a jáhnům pražské arcidiecéze. Vyzval je pak ke službě na hřbitovech.  "S panem kardinálem jsme se také rozhodli povzbudit Vás, tam kde je to možné, o tomto víkendu nebo ještě i 2. listopadu slavit nejen bohoslužby za zemřelé jako v uplynulých letech ale, byť v provizorních podmínkách, také mši svatou. V tomto případě je možné, aby se jí zúčastnilo až 100 osob, které budou dodržovat potřebné rozestupy, což je na hřbitovech jistě bez problémů možné", uvedl Wasserbauer.

V souvislosti s blížím se svátkem Všech věrných zemřelých pak papež František vydal letos zvláštní rozhodnutí ohledně mimořádných možností získávat odpustky pro zemřelé v měsíci listopadu. Vzhledem k pandemii covid-19 je tak možné získávat je nikoli jen v období " dušiček", ale po celý měsíc listopad.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)