Ředitelka mateřské školy: Je hezké, že si nás ministr konečně všiml, ale nákaza se šíří dál

čtvrtek 29. října 2020 ·

„Vážený pane Hamáčku, s plnou odpovědností občana, i jako ředitelka mateřské školy, vnímám, jaká katastrofa se na nás řítí a jak je dnes již neodvratný kolaps našeho zdravotnictví, který nastane během několika dnů. Přesto stále existuje obrovský otvor v naší české koronavirové potápějící se lodi, který nikdo neřeší. Doteď jsme si mysleli, že by problémy mateřských škol jako šiřitelů nákazy měl řešit náš resortní ministr, ale ten je neřeší. Opakovaně jej vyzývaly mé kolegyně, otevřený dopis jsem mu poslala i já. Ministrovou reakcí bylo, že nám za naši práci poděkoval dopisem do datových schránek,“ píše v otevřeném dopisu ministrovi vnitra ředitelka mateřské školy Stašov Stanislava Vodičková. 



Ředitelka Vodičková pokračuje: 

Je hezké, že si nás konečně všiml a vyslovil nám uznání, ale v mateřských školách se stále šíří nákaza. Tichými přenašeči jsou děti. Potvrzují to jak naše zkušenosti, tak i aktuální analýza z Izraele. Přesto jsou mateřské školy stále otevřené i pro děti, jejichž rodiče jsou doma (na mateřské, OČR, nezaměstnané apod.). Jde o významný podíl docházejících dětí. Ačkoli jsme apelovali na rodiče, kteří jsou doma, aby děti do škol neposílali, byla výzva úspěšná jen u některých. Řada dětí vykazuje příznaky onemocnění, ale my nemáme prostředky, jak takové děti bez souhlasu rodiče z docházky vyřadit. 

Prostředky, které jsme v nedostatečné kvantitě i kvalitě dostali, jsme si museli náročně vyzvedávat a nebyl u nich použitelný a srozumitelný návod v češtině. Nákaza se postupně šíří mezi pedagogickým a nepedagogickým personálem, což výrazně ohrožuje provozuschopnost mateřských škol. 

Podle našich odhadů, které vyplývají z naší facebookové skupiny, je aktuálně z cca 1000 mateřských škol zavřených minimálně 150 a číslo každým dnem roste. Ale nevím, zda si MŠMT vede vůbec nějaké statistiky. Obrovským rizikem je tak skutečnost, kolik malých dětí je vlastně nakažených a jsou tichými přenašeči nákazy. 

Navrhuji, a shoduji se s tím se svými kolegyněmi, okamžité zavedení těchto plošných opatření směrem k mateřským školám: 

- Omezit fungování mateřských škol pouze pro děti, jejichž rodiče musí chodit do zaměstnání. 

- Zavést okamžité plošné testování dětí v mateřských školách. 

- Zavést okamžité plošné testování pedagogických i nepedagogických zaměstnanců. 

- Zavést právo mateřských škol neodkladně vyloučit z docházky dítě s příznaky respirační choroby, průjmem, bolestí v krku apod. 

- Vybavit mateřské školy (pedagogický a nepedagogický personál) vhodnými respirátory s vyměnitelnými filtry, které umožní volné dýchání a mluvení. 

- Vybavit mateřské školy (pedagogický a nepedagogický personál) dalšími ochrannými prostředky – štíty, brýle, rukavice, obleky, dezinfekce apod., které budou doručeny přímo do škol. 

Věřím, že takováto opatření pomohou eliminovat šíření nákazy. MŠMT mělo tato opatření (i po našich opakovaných urgencích) prosazovat již před několika týdny. Dnes je atmosféra mezi pedagogy z nečinnosti MŠMT krajně vyostřena. Už nevíme, na koho se obrátit. Pracujeme s vypětím všech psychických i fyzických sil. 

Předem děkujeme za Vaši podporu.

Stanislava Vodičková



Otevřený dopis ministru školství naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.